Nieuwsbericht | | 08-11-2022 | ±3 minuten leestijd

De Europese Unie en het Gulf Cooperation Council zijn in onderhandeling over een vrijstelling van de Schengen-visumplicht voor Bahrain, Kuwait, Oman en Qatar. Het lijkt erop dat burgers van deze lidstaten gebruik zullen kunnen gaan maken van het Europese ETIAS-systeem. Maar wat is het effect op het visum Oman voor Europese burgers?

Onderhandelingen

Begin 2014 werden de Verenigde Arabische Emiraten het eerste land van het GCC dat een visumvrijstelling kreeg voor de EU. Niet lang daarna werd er door de inwoners van Oman bij de regering op aangedrongen om ook met de EU in gesprek te gaan over het verkrijgen van een visumvrijstelling. Veel aanvragers van een Schengenvisum uit Oman vonden de aanvraagprocedure namelijk zeer ingewikkeld en de verwerkingstijd te lang.

Deze onderhandelingen duren dus al ongeveer acht jaar, maar nu lijkt er eindelijk een afspraak te zijn gemaakt. Zodra hun toetreden is goedgekeurd door het Europese Parlement en de Europese Raad, kunnen reizigers uit enkele Golfstaten gebruik gaan maken van het ETIAS-systeem. Dit systeem zal eind 2023 operationeel worden en zal beschikbaar zijn voor reizigers uit meer dan 63 landen. Het lijkt er dus op dat hier nog enkele Golfstaten aan toegevoegd zullen worden.

Het ETIAS-systeem

De afkorting ETIAS staat voor European Travel Information and Authorisation System. Het ETIAS is vergelijkbaar met het ESTA voor Amerika en het eTA Canada. Het is een elektronisch systeem dat reistoestemmingen verstrekt aan reizigers uit landen waarvoor geen visumplicht geldt, ter verbetering van onder andere de interne veiligheid in de Europese Unie.

Met het toelaten van de genoemde Golfstaten hopen de EU en GCC de bilaterale relaties tussen de lidstaten te versterken en gemeenschappelijke belangen te behartigen. Een van die belangen is toerisme. Europa is een geliefde bestemming voor Omani’s en inwoners uit andere Golfstaten, zowel voor toerisme als zaken en het volgen van onderwijs. De EU voorziet geen hoge veiligheidsrisico’s in het toelaten van de Golfstaten tot het ETIAS- systeem.

Veranderingen voor EU-burgers

In de hoop dat de toerismesector snel zal herstellen na de coronacrisis, is Oman in verschillende Europese lidstaten begonnen met een campagne om een bezoek aan Oman te promoten. De volgende stap zal zijn om de aanvraagprocedure van (e-)visums voor EU-reizigers naar Oman en andere GCC-landen makkelijker te maken, zodat de gemiddelde verwerkingstijd ingekort kan worden. Hoe deze versoepeling er precies uit gaat zien en wanneer deze verandering zal plaatsvinden is nog onduidelijk. Er zullen waarschijnlijk meer gesprekken moeten plaatsvinden tussen de EU en GCC om de details te bespreken.

Individuele lidstaten kunnen ook los van de EU en GCC afspraken met elkaar maken. Zo zijn Spanje en Oman bezig wederzijdse visumvrijstellingen in te voeren met als doel wederzijdse kennisoverdracht te stimuleren. Ook Nederlandse bedrijven met kennis van watermanagement en energie zijn al een tijd actief in Oman. Oman wil die kennis graag benutten om de omgang met water, de landbouw en het energieverbruik in het algemeen te verduurzamen, dus het is aantrekkelijk voor het land om de visumregels voor Nederlandse zakenpartners te versoepelen.

Binnenkort op reis naar Oman?

Als u binnenkort op reis wilt naar Oman, moet u daarvoor een visum aanvragen. Gelukkig verloopt de aanvraagprocedure van het visum al sinds 2018 geheel digitaal. U hoeft dus geen ambassade of consulaat te bezoeken voor het indienen van uw visumaanvraag.

Er zijn drie verschillende e-visums voor Oman die u online kunt aanvragen. Er zijn twee visums waarmee men één reis naar Oman mag maken: een single-entry visum met een maximum verblijf van 10 dagen en een single-entry visum met een maximum verblijf van 30 dagen. Ook is er een multiple-entry visum waarmee men gedurende 1 jaar meerdere reizen kan maken, met een maximale verblijfsduur van 30 dagen per reis. De kosten van het visum Oman bedragen € 49,95 voor het 10-daagse single-entry visum, € 89,95 voor het 30-daagse single-entry visum en € 159,95 voor het multiple-entry visum. Het is voor elk visum mogelijk om de maximale verblijfsduur eenmalig te verlengen (tot 20 of 60 dagen), maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. U kunt deze opvragen bij de lokale politie in Oman.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Oman is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Oman.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Oman. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (11,62 EUR per visum, via evisa.rop.gov.om). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 11,62 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 38,33 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Oman is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.