Nieuwsbericht | | 04-09-2024 | ±3 minuten leestijd

De Thaise autoriteiten hebben bekendgemaakt dat er een ETA (Electronic Travel Authorization) voor Thailand in de maak is. Dit ETA moet makkelijk online aan te vragen zijn. Op dit moment kunnen veel Europese reizigers zonder visum naar Thailand reizen. Sommige toeristen moeten echter wel een e-visum aanvragen.

Thailand volgt voorbeeld andere landen

Met de introductie van een ETA zou Thailand het voorbeeld van veel andere landen volgen. Zo bieden de Verenigde Staten een ESTA aan, kan men voor Canada een eTA aanvragen en is er voor Nieuw-Zeeland een NZeTA beschikbaar. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft onlangs een ETA geïntroduceerd dat naar verwachting eind 2024 verplicht gaat worden voor Europese reizigers.

Wat al deze reisdocumenten met elkaar gemeen hebben, is dat ze via een eenvoudig aanvraagproces online kunnen worden aangevraagd. Het is dus niet nodig een afspraak te maken bij de ambassade of het consulaat. Deze verschillende soorten reistoestemmingen zijn dan officieel ook geen visum. Ze zijn namelijk alleen beschikbaar voor reizigers die zonder visum naar de desbetreffende landen kunnen reizen. Dat betekent niet dat een ETA vrijblijvend is. Om elk van de hierboven genoemde landen binnen te komen, moeten de meeste buitenlandse reizigers over een geldige reistoestemming beschikken.

Het ETA Thailand

Het invoeren van een ETA geeft de Thaise immigratiedienst meer controle over het inreisproces. Aangezien het ETA al voor de reis moet worden aangevraagd, heeft de immigratiedienst de tijd om inkomende reizigers uitvoerig te screenen. Op deze manier kunnen de Thaise autoriteiten beter in de gaten houden wie het land in- en uitreist.

Dankzij het ETA heeft de Thaise immigratiedienst ook de mogelijkheid om ongewenste reizigers uit het land te weren voordat ze arriveren. Dit stelt de immigratiedienst in staat de veiligheid van het land beter te waarborgen. De noodzaak om de veiligheidssituatie in de regio te verbeteren werd ook in een gezamenlijke verklaring van de ministers van buitenlandse zaken van Thailand, China, Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam benoemd. Op 16 augustus kwamen deze ministers samen in het kader van de Mekong Lancang Cooperation (MLC), een samenwerkingsverband tussen de bovengenoemde Aziatische landen. In deze verklaring stond onder andere dat de landen ernaar streven grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden. Het invoeren van het ETA kan hiervoor een eerste stap zijn.

Voorwaarden ETA onbekend

De Thaise autoriteiten hebben weliswaar een ETA aangekondigd, maar het is nog onduidelijk welke voorwaarden eraan verbonden zullen zijn en hoe lang het ETA geldig zal zijn. Op dit moment kunnen reizigers met de nationaliteit van Nederland, België of een ander land in de Europese Unie 60 dagen zonder visum of andere reistoestemming in Thailand blijven. Reizigers die langer willen blijven kunnen alsnog een visum aanvragen of hun verblijf in Thailand verlengen middels een afspraak bij een lokaal immigratiebureau.

Versoepeling visumbeleid

Reizigers met de nationaliteit van een land in de Europese Unie hoeven in de meeste gevallen geen visum voor Thailand aan te vragen. Er geldt namelijk een visumvrijstelling voor veel nationaliteiten. Is uw reisdoel anders dan toerisme? Dan heeft u mogelijk wel een visum nodig om het land binnen te komen.

De Thaise autoriteiten hebben sinds de coronapandemie geprobeerd de economie op allerlei manieren aan te zwengelen. Er werd bijvoorbeeld geprobeerd meer buitenlandse toeristen aan te trekken. Zo werd in juli 2024 nog een versoepeling aangekondigd met betrekking tot het visumvrije verblijf in Thailand. Vanaf die datum mochten veel buitenlandse reizigers 60 dagen in plaats van 30 dagen zonder visum in het land verblijven. Het is echter nog onbekend wat voor invloed de introductie van een ETA op de populariteit van Thailand als toeristenbestemming zal hebben.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Thailand. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (35 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 35 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Thailand is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.