Nieuwsbericht | | 13-06-2024 | ±3 minuten leestijd

De Thaise overheid heeft in mei 2024 een versoepeling van de visumregels aangekondigd. Meer nationaliteiten komen nu in aanmerking voor een visumvrij verblijf en toeristen mogen voor een langere periode zonder visum in het land blijven. Daarnaast wordt er een nieuw visum voor digitale nomaden ingevoerd.

Versoepelingen moeten toerisme een boost geven

Het aantal internationale toeristen in Thailand bereikte een dieptepunt tijdens de coronapandemie in 2020 en 2021. In de afgelopen twee jaar stijgt dit aantal weer, maar het aantal buitenlandse toeristen ligt nog steeds lager dan in 2019 voor de coronapandemie. Om de toeristische sector een boost te geven heeft de Thaise overheid besloten haar visumbeleid te herzien. Samengevat gaat het hierbij om de volgende punten:

  • Visumvrij verblijf van 30 naar 60 dagen voor reizigers uit 93 landen
  • Uitbreiding van het Visa on Arrival
  • Invoering van het Destination Thailand Visa

Visumvrijstelling voor verblijf van 60 dagen

De Thaise overheid heeft bekendgemaakt dat reizigers uit meer landen Thailand zonder visum zullen mogen bezoeken. Reizigers met een paspoort van 36 landen die eerst nog een visum moesten aanvragen, mogen volgens de nieuwe regels zonder visum naar Thailand reizen. Onder de nieuwe landen bevinden zich ook enkele Europese landen, waaronder Kroatië, Albanië en Kosovo. Voor mei 2024 mochten reizigers uit 57 landen, waaronder Nederland en België, al 30 dagen visumvrij in Thailand verblijven. In totaal zijn er nu 93 landen die in aanmerking komen voor een visumvrij verblijf.

Ook de periode waarin reizigers zonder visum in Thailand mogen blijven, wordt verlengd naar 60 dagen. Eerder was het alleen toegestaan om voor een verblijf van maximaal 30 dagen zonder visum naar Thailand te reizen. Nederlanders en Belgen die voor een vakantie of zakenreis naar Thailand willen reizen, hoeven vanaf nu dus alleen een visum Thailand aan te vragen als ze langer dan 60 dagen in het land willen blijven.

Visa on Arrival voor Thailand

Naast de uitbreiding van de visumvrijstelling wordt ook het Thaise Visa on Arrival voor meer reizigers beschikbaar. Sinds juni 2024 kunnen reizigers uit 31 landen gebruikmaken van dit visum dat bij aankomst in Thailand kan worden aangevraagd. Eerder kwamen alleen reizigers uit 19 landen voor een Visa on Arrival in aanmerking. Het Visa on Arrival is beschikbaar voor reizigers uit verschillende Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen, maar ook voor reizigers uit enkele Europese landen, zoals Bulgarije, Malta, Roemenië, Servië en Cyprus. Zij mogen met een Visa on Arrival maximaal 15 dagen in Thailand blijven.

Destination Thailand Visa

Er is ook goed nieuws voor reizigers die langer dan 60 dagen in Thailand willen blijven. De Thaise overheid heeft namelijk aangekondigd een nieuw visum in te willen voeren. Dit visum is bedoeld voor mensen die zelfstandig of voor een werkgever in het buitenland vanuit Thailand willen werken. Naast deze digitale nomaden en freelancers kan dit visum ook door mensen gebruikt worden die in Thailand culturele ervaringen willen opdoen. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om Muay Thai lessen, een Thaise kookcursus, maar ook om sporttrainingen of muzikale evenementen.

Dit nieuwe visum zal Destination Thailand Visa (DTV) gaan heten. Het DTV is 5 jaar geldig en kan gebruikt worden voor meerdere verblijven van telkens maximaal 180 dagen. Het Destination Thailand Visa kost 10.000 Thaise Baht, omgerekend zo'n 250 EUR. Met het visum mogen ook echtgenoten en kinderen van de aanvrager in Thailand blijven. Het is tegen betaling van 10.000 Thaise Baht mogelijk de maximale verblijfsduur van 180 dagen eenmalig te verlengen voor nogmaals 180 dagen. Met de verlengde variant van dit visum kunnen reizigers in totaal dus 360 dagen in Thailand blijven.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Thailand. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (35 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 35 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Thailand is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.