Nieuwsbericht | | 18-06-2021 | ±4 minuten leestijd

Van de 327 eilanden die te vinden zijn in de Ha Longbaai is Cat Ba de grootste. Cat Ba wordt door toeristen vaak alleen bezocht als tussenstop tijdens een cruise in de Ha Longbaai, waarbij ze zich voornamelijk beperken tot de hotels en restaurants in het stadscentrum. Wie echter op verkenning gaat buiten de stad komt erachter dat Cat Ba enorm veel te bieden heeft.

Hoe kom ik in Cat Ba?

Iedere reis naar Vietnam begint met het aanvragen van een visum Vietnam. Nadat het visum is goedgekeurd kan men de verdere reis plannen. Hoewel de internationale luchthaven Cat Bi in Hai Phong relatief dicht bij Cat Ba ligt, reizen verreweg de meeste mensen naar het eiland via Hanoi. In het verleden duurde de reis van Hanoi naar Cat Ba een halve dag omdat men meerdere veerboten moest nemen. Met de bouw van een brug die Hai Phong met Cat Ba verbindt duurt de reis vanuit Hanoi tegenwoordig slechts drie uur.

Er zijn meerdere manieren om vanuit Hanoi naar Cat Ba te reizen. De makkelijkste manier is met een directe bus vanuit Hanoi. Het is echter ook mogelijk eerst naar Hai Phong te reizen (per bus of trein) en vanuit daar de veerboot naar Cat Ba te nemen. Men kan ook een privébus nemen vanuit Hanoi, wat vooral wordt aangeraden als men met familie of vrienden reist.

Wat is er te doen op het eiland?

In het stadscentrum van Cat Ba is vrij weinig te beleven. Het is voornamelijk gevuld met hotels en restaurants. Zoals eerder genoemd is dit te wijten aan het feit dat Cat Ba voornamelijk als tussenstop wordt gebruikt voor cruises in de Ha Longbaai die vanuit Hanoi vertrekken. Dit betekent echter niet dat Cat Ba niets te bieden heeft. Integendeel, hoe verder van het stadscentrum, hoe indrukwekkender de omgeving.

Parelwitte stranden

Cat Ba heeft enkele van de mooiste stranden in Vietnam, die bekend staan als de Cat Co Beaches. Er zijn drie Cat Co Beaches, stuk voor stuk uitstekende plekken om een lekker kleurtje te krijgen of om een duik te nemen om af te koelen. Wees echter gewaarschuwd: de stranden van Cat Ba zijn zeer populair onder de Vietnamese bevolking. Vanaf een uur of 4 in de middag lopen de stranden dan ook snel vol.

Cruise door Lan Ha Bay

Iedereen kent de Ha Longbaai, en dat is niet zonder reden. De unieke bezienswaardigheden van de Ha Longbaai zijn bijna nergens anders te vinden. Dit betekent echter ook dat de Ha Longbaai doorgaans zeer druk is. Een goed alternatief is Lan Ha Bay, dat vanuit Cat Ba gemakkelijk te bereiken is. Er zijn speciale cruises die door Lan Ha Bay varen, waarbij men onderweg ook kleine drijvende vissersdorpen kan bezoeken.

Hospital Cave en Cannon Fort

Cat Ba was een strategische locatie ten tijde van de Vietnamoorlog. Tijdens de gevechten schuilden inwoners in de vele grotten die op het eiland te vinden zijn. Veel van deze voormalige schuilplaatsen zijn sindsdien opengesteld voor toeristen. De populairste hiervan zijn Hospital Cave, een geheim ziekenhuis dat ook als onderkomen diende voor leiders van de Vietcong, en Cannon Fort, vanuit waar men een prachtig uitzicht heeft over Cat Ba.

Nationaal Park Cat Ba

Ongeveer 50% van het eiland Cat Ba bestaat uit het Nationaal Park Cat Ba. Vanuit de stad kan men een bus nemen naar het park. Men kan ook een scooter huren om zelf naar het park te rijden. Dit heeft het voordeel dat men ook per scooter door het park zelf kan rijden en zo veel grotere afstanden kan afleggen. Het Nationaal Park Cat Ba is enorm divers. In het park vindt men onder andere de Witkoplangoer, een zeldzame apensoort die met uitsterven wordt bedreigd. Het park is daarnaast uitstekend voor fysieke activiteiten zoals wandelen, fietsen en bergbeklimmen. Er zijn verschillende routes die men kan nemen. Sommigen zijn moeilijker dan anderen, dus zorg ervoor dat u goed voorbereid op reis gaat.

Visum Vietnam aanvragen

Zoals eerder vermeld is het aanvragen van een visum voor Vietnam voor de meeste Europese reizigers verplicht. Zonder visum komt men Vietnam namelijk niet binnen. Gelukkig is het visum Vietnam gemakkelijk online te verkrijgen. Om het visum aan te vragen vult men eerst het online aanvraagformulier in. Vervolgens voldoet men de kosten, waarna het visum binnen enkele dagen wordt toegekend.

Het visum Vietnam komt echter wel met enkele voorwaarden. Zo moet het paspoort waarmee het visum wordt aangevraagd 30 dagen langer geldig zijn dat het visum zelf. Men mag op een beperkt aantal locaties het land binnenkomen, afhankelijk van hoe men reist (per vliegtuig, over land of over zee). Lees de visumvoorwaarden voor Vietnam goed door zodat u niet voor verrassingen komt te staan tijdens uw reis.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.