Nieuwsbericht | | 10-05-2023 | ±4 minuten leestijd

In oktober 2022 verlengde de Thaise overheid de visumvrije periode van 30 naar 45 dagen, waardoor reizigers uit zogeheten 'visa-exempt' landen langer zonder visum in Thailand konden blijven. Deze verlenging is eind maart 2023 verlopen. Nederlandse en Belgische reizigers moeten voor een verblijf langer dan 30 dagen een visum Thailand aanvragen.

Verlenging visumvrije periode om toerisme te stimuleren

De verlenging van de visumvrije periode van 30 dagen naar 45 dagen werd geïntroduceerd in oktober 2022, toen de Thaise regering naar manieren zocht om het toerisme naar het land te stimuleren. Dit was hard nodig na de verwoestende impact van de coronapandemie. De regering hoopte dat reizigers door deze verlenging langer in het land zouden verblijven en dus meer geld zouden uitgeven. Niet alleen de toeristische sector, maar ook de rest van de Thaise economie zou zo profiteren van de uitgaven die de toeristen in het land zouden doen.

Verlenging visumvrije periode heeft nut gehad

Uit het aantal toeristen dat in 2022 naar Thailand reisde blijkt dat het verlengen van de visumvrije periode wel enig nut had. In 2022 reisden in totaal namelijk 11,5 miljoen toeristen naar het land, terwijl Thailand tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie in 2021 door slechts 427.869 toeristen werd bezocht. Het is dan ook niet voor niets dat de Tourism Authority of Thailand (TAT) een groot voorstander was van het laten doorlopen van de verlenging van de visumvrije periode tot 45 dagen tot eind 2023. Deze overheidsorganisatie, die verantwoordelijk is voor milieubehoud en het stimuleren van de Thaise toeristische sector, heeft er bij de Thaise overheid dan ook herhaaldelijk op aangedrongen om dit te doen. De organisatie hoopte dat het land op deze manier in 2023 meer dan 25 miljoen toeristen zou kunnen verwelkomen. Dat zou ruim boven het aantal toeristen in 2022 uitkomen. Deze herhaaldelijke pogingen van de TAT hebben echter niets uitgehaald; de Thaise overheid heeft de visumvrije periode per 1 april 2023 weer teruggedraaid naar 30 dagen.

Tot 30 dagen visumvrij in Thailand verblijven

De Thaise overheid heeft besloten om de verlenging van de visumvrije periode tot 45 dagen niet door te laten lopen tot eind 2023. Sinds 1 april 2023 is de oude regeling weer van kracht. Voor toeristen uit een 60-tal landen, waaronder de meeste Europese landen, maar bijvoorbeeld ook Australië, Amerika en Japan, betekent dit dat zij zonder visum niet tot 45 dagen, maar tot 30 dagen in Thailand mogen verblijven. De verlenging van de visumvrije periode tot 45 dagen was een half jaar van kracht.

Verlenging verblijfsduur tijdens visumvrije periode

Tijdens de coronapandemie was het voor reizigers uit landen met een visumvrijstelling bovendien mogelijk om hun verblijf in het land met 30 dagen te verlengen. Ook deze regeling werd geïntroduceerd in de hoop het voor toeristen aantrekkelijk te maken om langer in Thailand te blijven. Dit betekende dat reizigers uit landen met een visumvrijstelling van wie de verlenging werd goedgekeurd tot 75 dagen in Thailand konden verblijven. Het was tamelijk eenvoudig om deze verlenging aan te vragen. Hiervoor moesten reizigers zich melden bij een Thais immigratiekantoor, waar ze slechts enkele formulieren moesten invullen en nieuwe pasfoto's en paspoortkopieën moesten aanleveren. Na het indienen van de verlengingsaanvraag moest er ongeveer 1900 Thaise baht (omstreeks eenenvijftig euro) worden betaald (contant). Zodra de verlenging was goedgekeurd, werd de visumverlenging in het paspoort aangebracht door een beambte van het immigratiekantoor.

Blijft het mogelijk om de verblijfsduur te verlengen?

In augustus 2022 werd deze mogelijkheid om de verblijfsduur te verlengen opgeheven. Of deze mogelijkheid opnieuw zal worden geïntroduceerd nu de visumvrije periode is teruggedraaid naar 30 dagen is tot op heden nog onduidelijk.

Het is wel mogelijk om de huidige visumvrije periode van 30 dagen op een andere manier te verlengen met nog eens 30 dagen, namelijk door een zogenaamde ‘visa run’. Dit houdt in dat u Thailand via een landsgrens verlaat, om het land vervolgens opnieuw in te reizen en er nog eens 30 achtereenvolgende dagen te verblijven. De Thaise autoriteiten staan zo’n visa run echter maar twee keer per kalenderjaar toe.

Visum Thailand voor een verblijf langer dan 30 dagen

Ook voor Europese toeristen, waaronder die uit Nederland en België, geldt dat zij zonder visum tot maximaal 30 dagen in Thailand mogen blijven. Dit betekent dat zij voor een verblijf langer dan 30 dagen een visum voor Thailand moeten aanvragen. Dit is een single-entry visum, wat betekent dat u het land met dit visum eenmalig in- en uit mag reizen. Het online aan te vragen visum voor Thailand is geschikt voor reizen met een toeristisch of zakelijk reisdoel. Het visum heeft een geldigheid van 90 dagen en staat een verblijf toe van maximaal 60 aaneengesloten dagen.

Houd er rekening mee dat reizigers die naar Thailand reizen voor zaken geen gebruik kunnen maken van de visumvrije periode van 30 dagen. Zij moeten altijd een visum aanvragen, ook als hun verblijf in Thailand korter dan 30 dagen duurt.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Thailand. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (35 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 35 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Thailand is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.