Nieuwsbericht | | 09-10-2023 | ±3 minuten leestijd

Thailand gaat het gemakkelijker maken om een bezoekersvisum te verkrijgen. Ook gaat het land de geldigheidsduur van een aantal visa verlengen. De vereenvoudiging van de aanvraagprocedure is vooral gericht op Chinese en Indiase reizigers, omdat zij nu te maken hebben met ingewikkelde en dure aanvraagprocedures. De verlenging van de geldigheid gaat ook voor reizigers uit andere landen gelden.

Visumregels voor Chinese en Indiase reizigers

Reizigers met een Chinees of Indiaas paspoort hebben voor een reis naar Thailand altijd een visum nodig. Ze kunnen het visum bij aankomst op een vliegveld in Thailand aanvragen, maar de kosten van het visum zijn relatief hoog. Bovendien staat dit visum een verblijf van slechts maximaal 15 dagen toe, terwijl Europese reizigers veelal 30 dagen zonder visum in Thailand mogen verblijven. Dit verschil is bijzonder opvallend, aangezien reizigers uit India en China een groot deel van het totale aantal toeristen in Thailand uitmaken.

Voor Chinese reizigers werd het in het voorjaar nog moeilijker om een visum voor Thailand te verkrijgen. Tot 8 mei 2023 konden Chinese reisbureaus nog een onbeperkt aantal visa aanvragen voor hun klanten, zodat individuele reizigers dit niet zelf hoefden te regelen. Omdat groepsreizen in China bijzonder populair zijn en het niet ongewoon is dat deze groepen uit honderden of zelfs duizenden reizigers bestaan, was het aanvragen van het visum via een reisorganisatie erg eenvoudig en efficiënt. Sinds 8 mei 2023 mogen reisorganisaties echter nog maar een beperkte hoeveelheid visa aanvragen voor hun klanten. Dit heeft tot gevolg dat reizigers het visum individueel moeten aanvragen, wat kan leiden tot problemen vanwege de langere wachttijden op de vliegvelden.

Bezoekersaantallen uit China herstellen in traag tempo

Chinese toeristen zijn belangrijk voor de toeristische sector in Thailand. Bijna 11 miljoen van de in totaal 28 miljoen buitenlanders die in 2019 naar Thailand reisden waren namelijk afkomstig uit China. Met naar verwachting 25-30 miljoen bezoekers in 2023 herstelt het toerisme in Thailand snel van de gevolgen van de coronapandemie, maar het aantal bezoekers uit China blijft vooralsnog laag. In de eerste zeven maanden van 2023 reisden maar 1,8 miljoen Chinezen naar Thailand, dus aanzienlijk minder dan voor de coronapandemie. Dit heeft enerzijds te maken met de moeilijke economische situatie in China, maar anderzijds ook met de strenge visumregels voor reizen naar Thailand.

Aangekondigde versoepelingen

De Thaise minister-president Srettha Thavisin heeft aangekondigd reizen naar Thailand eenvoudiger te willen maken. Een belangrijk onderdeel hiervan is het uitbreiden van de lijst met nationaliteiten waarvoor een visumvrijstelling geldt. Reizigers met het paspoort van bepaalde landen mogen namelijk zonder visum naar Thailand reizen. Het is aannemelijk dat China en India binnenkort aan deze lijst worden toegevoegd, ook al is dit nog niet officieel bevestigd. Ook wil de minister-president de geldigheidsduur van veel visa verlengen. In plaats van 15 dagen, zullen reizigers met een toeristenvisum in de toekomst tot maximaal 30 dagen in Thailand mogen blijven.

Visumplicht geldt niet voor de meeste Europese reizigers

Reizigers uit de meeste Europese landen mogen al langer zonder visum naar Thailand reizen. Heeft u een paspoort van Nederland of België? Dan heeft u voor een verblijf van maximaal 30 dagen geen visum nodig. Als u langer in het land wil blijven, heeft u wel een visum nodig. U kunt in dat geval online een visum Thailand aanvragen. Een alternatief is om zonder visum naar Thailand te reizen en vervolgens in het land zelf een verlenging van de toegestane verblijfsduur zonder visum aan te vragen. Weet u al voor vertrek dat u meer dan 30 dagen in Thailand wilt blijven? Dan is het eenvoudiger om voor vertrek eenvoudig vanuit huis het juiste visum voor uw reis aan te vragen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Thailand. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (35 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 35 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Thailand is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.