Nieuwsbericht | | 23-01-2024 | ±2 minuten leestijd

De Thaise overheid werkt aan een speciaal visum om lessen Muay Thai te volgen in het land. Dit maakte premier Srettha Thavisin op 14 januari 2024 bekend via social media. Met dit zogeheten Muay Thai visum mogen internationale reizigers 90 dagen in Thailand verblijven om lessen Muay Thai te volgen bij erkende sportscholen en trainers.

Nieuw visum om toerisme te stimuleren

Het Muay Thai visum maakt onderdeel uit van een strategie van de Thaise overheid om meer internationale toeristen aan te trekken en kennis te laten maken met de tradities van het land. Deze strategie maakt op haar beurt onderdeel uit van een bredere strategie van de Thaise overheid om het land te promoten naar de buitenwereld. Hiervoor is een speciale commissie opgezet: het National Soft Power Strategy Committee. Naast het promoten van Thaise (vecht)sport, waaronder Muay Thai, richt deze commissie zich op de promotie van tien andere interessegebieden, waaronder toerisme, kunst en mode.

De ontwikkeling van Muay Thai

Thailand is ervan op de hoogte dat veel reizigers het land bezoeken om deel te nemen aan een vechtsport. Volgens een verslag van Pimol Srivikorn, voorzitter van de Taekwondo Association of Thailand en adviseur van premier Thavisin, komen er jaarlijks ongeveer 60.000 tot 70.000 reizigers naar Thailand om een vechtsport te beoefenen. Sommige reizigers nemen zelfs deel aan Muay Thai competities en wedstrijden in het land. Vooral in Japan, Zuid-Korea, Rusland en de Verenigde Staten is de sport momenteel populair, maar ook in Europa wint de sport aan populariteit. Met de komst van het speciale Muay Thai visum zullen er waarschijnlijk nog meer internationale reizigers naar Thailand reizen om de sport te beoefenen.

Voorwaarden en vereisten

Aan welke voorwaarden en vereisten Thaise sportscholen en trainers zullen moeten voldoen om lessen Muay Thai te mogen aanbieden aan houders van dit visum, is nog niet bekend. Pimol Srivikorn adviseert de Thaise overheid om de minimumvereisten voor trainers en sportscholen in kaart te brengen. Aanbieders die aan de vastgestelde vereisten voldoen, zullen hier naar verwachting een certificaat voor ontvangen. Op deze manier wil het National Soft Power Strategy Committee ervoor zorgen dat de kwaliteit van de sport gewaarborgd wordt en dat er geen misbruik wordt gemaakt van het visum.

De geldigheidsduur van het nieuwe visum is wel al bekend. Het visum zal een geldigheidsduur hebben van 90 dagen. Of het visum verlengd kan worden, en zo ja, volgens welke procedure, is tot op heden nog onbekend.

Alternatieven voor het Muay Thai visum

Het is nog niet bekend wanneer het Muay Thai visum beschikbaar zal worden gesteld of aan welke voorwaarden reizigers zullen moeten voldoen om ervoor in aanmerking te komen. Liefhebbers van de traditionele Thaise vechtsport hoeven echter niet te wachten op de introductie van dit speciale visum. Ook met een Non-Immigrant Education Visa of toeristenvisum voor Thailand mag namelijk deelgenomen worden aan Muay Thai lessen en cursussen. Voor het aanvragen van het Education Visa moet een afspraak worden gemaakt bij de Thaise ambassade. Het toeristenvisum voor Thailand kan daarentegen eenvoudig online worden aangevraagd via deze website. Het toeristenvisum is bovendien goedkoper en wordt veelal sneller toegekend.

Toeristenvisum voor Thailand aanvragen

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Thailand. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (35 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 35 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Thailand is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.