Nieuwsbericht | | 17-06-2022 | ±2 minuten leestijd

Sinds 17 april 2022 zijn toeristen met een visum Myanmar weer welkom in het land, maar autoriteiten waarschuwen toeristen om hier niet in te trappen. In februari 2021 vond er een militaire staatsgreep plaats en sindsdien wordt het land continue geteisterd door geweld tegen vreedzaam protest. Het land is economisch ingestort.

Wat gebeurt er in Myanmar?

De situatie in Myanmar is zorgelijk voor zijn inwoners. Zij worden zwaar onderdrukt door de militaire junta en mensenrechten worden geschonden. Er is sprake van ontvoeringen en moord door het leger zelf en er is onvoldoende voedsel of stroom beschikbaar.

Myanmar ligt in feite al decennialang in handen van het leger, of de junta. Van democratie was geen sprake en de burgers werden met harde hand behandeld. Bij de eerste opstanden waar de Birmezen pleitten voor een democratie, werden ruim 3000 mensen vermoord en nog meer mensen verdwenen. Telkens als er politieke verkiezingen waren met een negatieve uitslag voor de junta, werd deze uitslag niet erkend en veranderde er niets in het land. Een belangrijk persoon tijdens de demonstratie in 1988, was Aung San Suu Kyi. Haar partij, de National League for Democracy (NLD), kwam in 1990 als winnaar uit de verkiezingen, waarna Aung San Suu Kyi onder huisarrest werd geplaatst door de junta. In 2010, toen ze was vrijgesproken, kwam ze met haar partij eindelijk in de regering, maar de junta had op de achtergrond nog de touwtjes in handen.

Het is overduidelijk dat het Birmese volk in een democratie wil leven. Ook bij de verkiezingen van 2020 stemde het grootste deel van het volk op de NLD, waarna ze door de junta beschuldigd werden van verkiezingsfraude. Met de angst om als gevolg daarvan de macht te verliezen, pleegde de junta in 2021 een staatsgreep. Myanmar was ineens weer terug bij af.

De nieuwe generatie

In de laatste 10 jaar voor de staatsgreep, bloeide een nieuwe generatie op in een vrijer, democratischer Myanmar. Deze jongeren zijn alles behalve van plan hun vrijheid op te geven en vechten hard terug tegen het leger. Zij houden continue vreedzame demonstraties, maar helaas wordt er hard opgetreden door de junta. Volgens Amnesty International zijn er sinds februari 2021 al bijna 2000 mensen om het leven gekomen en ruim 13 000 mensen gevangengezet.

Geen positief vooruitzicht

Er is momenteel nog geen verbetering in zicht voor de inwoners van Myanmar. Het 5-puntenplan dat na de staatsgreep opgesteld was door de ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) voor Myanmar, slaagde er ook niet in om het geweld tegen burgers te stoppen. Hierin stonden onder andere de afspraken dat al het geweld in Myanmar onmiddellijk moest stoppen en dat er gezocht zou worden naar een vreedzame oplossing in het belang van het volk.

Ondanks al het levensgevaar blijven de jongeren vreedzaam demonstreren. Al het geweld en onmenselijk optreden van de junta, maken Myanmar absoluut geen veilig land voor toeristen. Toeristen zouden volgens autoriteiten ook geen positieve bijdragen leveren aan de economie. De enige die ervan zouden profiteren zijn de machthebbers. Het blijft dus afwachten wanneer toeristen weer veilig naar Myanmar kunnen reizen.