Nieuwsbericht | | 03-03-2021 | ±3 minuten leestijd

De kosten voor het visum Myanmar kunnen gewoon in euro worden voldaan. Hierdoor is men niet afhankelijk van schommelingen in de wisselkoers. Tijdens het verblijf in Myanmar kan over het algemeen echter niet met euro’s worden betaald. De munteenheid van Myanmar is de Kyat, maar ook Amerikaanse dollars worden op sommige plaatsen in het land geaccepteerd. Hier leest u meer over de betaalgewoonten in Myanmar en de voorbereidingen die voor een reis naar Myanmar getroffen moeten worden.

Betaalgewoonten in Myanmar

In Myanmar wordt betaald met de Kyat (MMK). In februari 2021 was een euro ongeveer 1.700 Myanmarese Kyat waard. De Kyat is beschikbaar in biljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000, 5.000 en 10.000. Het wordt aangeraden voldoende kleine biljetten bij de hand te houden voor kleinere aankopen, omdat men in winkels of restaurants niet altijd voldoende wisselgeld heeft. Het wordt steeds gebruikelijker om in Myanmar fooi te geven, bijvoorbeeld aan gidsen, chauffeurs en in hotels en restaurants. Inkomens in Myanmar zijn vergeleken met Nederland en België zeer laag. Voor het geven van fooi kan een richtlijn van vijf tot tien procent aangehouden worden.

In bepaalde hotels en voor sommige binnenlandse vluchten moet met Amerikaanse dollars worden betaald. Ook entreegeld moet in een aantal gevallen in dollars worden afgerekend. Daarom is het verstandig om op reis naar Myanmar voor de zekerheid ook wat Amerikaanse dollars mee te nemen. Let erop dat alle dollarbiljetten die u ontvangt onbeschadigd zijn en dat u de biljetten zorgvuldig bewaart. Amerikaanse dollars die gescheurd zijn of vlekken of kreukels hebben worden vaak geweigerd.

Euro’s wisselen of na aankomst geld opnemen?

Tot enkele jaren geleden was het voor toeristen lastig om in Myanmar contant geld op te nemen en was het noodzakelijk om al voor vertrek geld te wisselen. Tegenwoordig zijn er in Myanmar op steeds meer locaties pinautomaten, waar men Kyats kan opnemen. Hierdoor is het niet meer noodzakelijk om al voor vertrek Kyats te regelen. In alle grote steden zijn namelijk voldoende geldautomaten waar Europese bankpassen geaccepteerd worden en zelfs in steeds meer kleinere plaatsen is het mogelijk met een Europese bankpas geld op te nemen. Als u naar afgelegen gebieden reist wordt wel aangeraden voldoende contant geld voor ten minste enkele dagen mee te nemen.

Bij aankomst op het vliegveld kunt u direct geld opnemen of euro’s voor Kyats wisselen. Over het algemeen worden bij wisselkantoren hoge conversiekosten in rekening gebracht. Daarom is het meestal voordeliger om contant geld op te nemen dan om geld te wisselen. Voor het geld opnemen bij een pinautomaat worden weliswaar transactiekosten in rekening gebracht, maar deze zijn vaak een stuk lager dan bij een wisselkantoor.

Noodzakelijke en raadzame voorbereidingen

Hoewel het niet meer noodzakelijk is om al in Nederland of België geld te wisselen, moeten wel enkele andere zaken al voor vertrek naar Myanmar worden geregeld. Ten eerste het aanvragen van een visum Myanmar. Reizigers die voldoen aan de voorwaarden van het e-visum voor Myanmar, kunnen hun aanvraag eenvoudig online indienen. Zij hoeven niet naar de ambassade om hun paspoort in te leveren. De meeste Nederlandse en Belgische toeristen, die niet langer dan 28 dagen in Myanmar blijven, komen in aanmerking voor het e-visum.

Ten tweede moet de bankpas voor gebruik buiten Europa geactiveerd worden. Banken hebben namelijk als voorzorgsmaatregel tegen fraude het gebruik van betaalpassen buiten de eurozone geblokkeerd. Daarom moet u voor vertrek uw bankpas eerst activeren voor het gebruik in Myanmar. Dat kan meestal via de website of de app van uw bank.

Tot slot is het verstandig een creditcard aan te vragen voor u op reis gaat - als u die nog niet heeft. Ook al worden de meeste Europese bankpassen in Myanmar tegenwoordig geaccepteerd, kan het toch voorkomen dat uw pas bij een geldautomaat niet werkt. In zo’n geval is het handig om een creditcard achter de hand te hebben. Het kan ook helpen om voor noodgevallen een betaalpas van een andere bank bij zich te hebben.

Visum Myanmar voor vertrek aanvragen

Het e-visum Myanmar moet voor vertrek online worden aangevraagd. De kosten voor het visum worden niet in Kyat, maar gewoon in euro voldaan. Op die manier zijn wisselkoersschommelingen voor u niet relevant. U voldoet de kosten van € 74,95 per persoon eenvoudig en veilig met iDeal, Bancontact, PayPal of creditcard. Na het voldoen van de kosten levert u voor iedere reiziger een digitale pasfoto aan. Hierna wordt de aanvraag in behandeling genomen. Het visum Myanmar wordt gemiddeld al binnen een week toegekend en per e-mail verstuurd.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Myanmar is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Myanmar.