Nieuwsbericht | | 16-12-2020 | ±3 minuten leestijd

Voor vrijwel ieder land ter wereld geldt dat er een “beste” tijd is om naar het land te reizen. Hoewel de meeste mensen in de zomer op vakantie gaan, zijn er bijvoorbeeld landen waarvoor de beste reistijd de herfst of zelfs de winter is. Voor een reis naar Myanmar is het eveneens van groot belang dat reizigers nagaan wanneer ze het beste naar het land kunnen reizen. Vraag ook het visum op tijd aan, zodat u niet voor verrassingen komt te staan na aankomst in Myanmar.

Een land met grote verschillen

Myanmar kent grote hoogteverschillen. Geografisch gezien helt het land van noord naar zuid. Het hoogste punt in Myanmar is Mount Hkakabo (5.881 meter), maar in het zuiden is het land gewoon op zeeniveau. Deze verschillen in hoogte betekenen dat er ook grote verschillen zijn in temperatuur. Naarmate je verder naar het noorden gaat wordt het steeds koeler, terwijl het in het zuiden van Myanmar juist heet en vochtig is.

Maart tot mei: het hete seizoen

In tegenstelling tot wat men in Europa gewend is, is de warmste periode in Myanmar niet in de zomermaanden, maar van maart tot mei. In de zomer zorgt de moesson voor wat verkoeling. Deze bereikt het land echter pas rond mei. Dit betekent dat de temperaturen in Myanmar van maart tot het begin van de moesson zeer hoog kunnen zijn. Dagtemperaturen kunnen oplopen tot 40 graden Celsius. Dit gaat ook vaak gepaard met een zeer hoge luchtvochtigheid. Naar buiten gaan is dan vrijwel ondraaglijk, wat zonde is van de tijd die men in Myanmar doorbrengt.

Mei tot oktober: het regenseizoen

Zoals zoveel Zuidoost-Aziatische landen kent ook Myanmar een regenseizoen. In Myanmar valt in de kustregio’s en de westelijke en zuidwestelijke gebieden jaarlijks ongeveer 5.000 millimeter regen, terwijl in de rivierdelta-gebieden jaarlijks ca. 2.500 mm neerslag valt. 80% ervan valt tijdens het regenseizoen. In deze periode bevindt Myanmar zich midden in de zuidwestelijke moesson. De hoeveelheid regen die in deze periode valt kan extreem zijn, en kan al snel leiden tot overstromingen. De meeste toeristen kiezen er dan ook voor om niet naar Myanmar te gaan gedurende het regenseizoen. Ook vanwege praktische redenen is deze periode niet zo geschikt voor een reis naar Myanmar, omdat veel toeristische trekpleisters, zoals Ngapali Beach, in deze periode om veiligheidsredenen dichtgaan.

November tot februari: het winterseizoen

Hoewel deze periode bekend staat als het winterseizoen zijn de temperaturen nog altijd aangenaam. In tegenstelling tot het hete seizoen is de temperatuur in deze maanden echter aangenaam. De luchtvochtigheid is een stuk minder en de zware regenval van de moesson is er niet. De maanden van november tot en met februari worden dan ook beschouwd als de beste periode om Myanmar te bezoeken. De cijfers laten dit ook zien: inkomsten uit toerisme zijn voor Myanmar in deze maanden het hoogst.

Voor elke periode: visum Myanmar nodig

Ongeacht de periode waarin men het land bezoekt, moeten alle Nederlanders en Belgen een visum voor Myanmar aanvragen om in het land te mogen verblijven. In tegenstelling tot het klimaat is hier geen uitgebreide planning voor nodig. Het visum Myanmar is eenvoudig online aan te vragen. Nadat het aanvraagformulier is ingevuld en goedgekeurd wordt er per mail een zogeheten “approval letter” verstuurd. Dit is niet het visum zelf, maar een document waarin staat dat de reiziger bij aankomst in Myanmar zonder verdere kosten een visum zal ontvangen. Het visum is geldig voor 90 dagen, maar men mag maximaal 30 aaneengesloten dagen in het land blijven.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Myanmar is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Myanmar.