Nieuwsbericht | | 15-12-2017 | ±2 minuten leestijd

Het aantal Nederlanders en Belgen dat op vakantie gaat naar India is de afgelopen jaren sterk toegenomen, reden voor de Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways om een nieuwe dagelijkse vluchtroute in gebruik te nemen.

Taj MahalToerisme bij de Taj Mahal

Toename directe vluchten

De toename van het aantal directe vluchten ligt in lijn met de gegroeide interesse van Nederlanders en Belgen in vakanties in India. De extra vluchten van Jet Airways zullen met ingang vanaf 29 oktober worden ingezet tussen de vliegvelden van Amsterdam en Bangalore. Bangalore is met haar acht miljoen inwoners de hoofdstad van de zuidelijke Indiase staat Karnataka en een belangrijke toeristische trekpleister. Naast Bangalore vliegt Jet Airways ook al direct vanaf Schiphol op Delhi en Mumbai. Ook KLM biedt rechtstreekse vluchten naar deze drie steden.

India populair vakantieland

Het aantal Nederlandse en Belgische toeristen dat naar India gaat stijgt al jaren. Exacte cijfers zijn niet beschikbaar, maar de luchtvaartmaatschappijen hebben wel bekend gemaakt het afgelopen jaar 25% meer Nederlandse toeristen naar India te hebben vervoerd dan vorig jaar. Vooral Goa, Mumbai en Delhi zijn populaire bestemmingen. De populariteit hangt in grote mate af van de steden waarop rechtstreeks gevlogen kan worden; gezien de toename in rechtstreekse vluchten vanuit Schiphol zullen er de komende jaren waarschijnlijk nog meer toeristen naar India reizen. Niet alle toeristen laten zich echter beperken tot bestemmingen waarop rechtstreeks gevlogen kan worden. Met name de gebieden rond de Himalaya bij de grens met Nepal, maar ook andere rurale gebieden, groeien in populariteit.

Oorzaken toename populariteit

Er is niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen voor de toename van het aantal toeristen dat vanuit Nederland en België naar India reist. Wel spelen een aantal zaken een belangrijke rol. Zo worden vliegtickets naar India steeds goedkoper en is het sinds twee jaar mogelijk om eenvoudig online een visum India aan te vragen. Ook het sneeuwbaleffect speelt een rol; veel reizigers komen met enthousiaste reisverhalen terug uit India, wat ook anderen op het idee brengt naar India te reizen.

Wereldwijde trend

De groei van het toerisme naar India past in de wereldwijde trend dat steeds meer vakantiegangers langere reizen maken en verder van huis op vakantie gaan. De groeiende economie en welvaart in Nederland en België draagt daar ook aan bij. Wat ook meespeelt is dat India door haar enorme omvang niet snel ‘vol’ zal zitten met toeristen; reizigers die zich graag willen onderdompelen in een cultuur en willen ervaren hoe de lokale bevolking leeft, komen in India dus goed aan hun trekken. Ten slotte speelt de toenemende welvaart in India een grote rol; een steeds grotere groep Indiërs kan het zich veroorloven op vakantie te gaan naar Europa. Hierdoor stijgt het aantal vluchten, wat zorgt voor een toenemende efficiëntie bij de luchtvaartmaatschappijen. Dit resulteert in lagere ticketprijzen en daardoor ook in een toenemend aantal vakantiegangers naar India.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.