Nieuwsbericht | | 01-04-2021 | ±4 minuten leestijd

Bij een safari denkt u misschien vooral aan Zuid-Afrika, Tanzania of Kenia, maar ook India is een echte safaribestemming. In de nationale parken en wildreservaten in India kunnen talloze diersoorten worden gespot. Hier leest u welke voorbereidingen moeten worden getroffen voor een safari in het land, zoals het aanvragen van een visum India.

Een rijke cultuur, maar ook schitterende natuur

India wordt vaak geassocieerd met grote steden, hectisch verkeer en drukbezochte tempels en markten, maar het land heeft daarnaast ook prachtige landschappen met een gevarieerde flora en fauna. Er zijn in India talloze nationale parken en wildreservaten waar men op safari kan. De meest bezochte nationale parken van het land zijn Ranthambore National Park en Jim Corbett National Park.

De Big Five van India

Wat veel mensen niet weten is dat er behalve de beroemde Afrikaanse Big Five ook een Aziatische Big Five bestaat. De meningen zijn verdeeld over welke dieren tot de Big Five van Azië behoren, maar de Indische neushoorn, de Aziatische leeuw, het Aziatische luipaard, de Aziatische olifant en de Bengaalse tijger worden het vaakst genoemd. Deze vijf dieren komen allemaal in India voor en kunnen er tijdens een safari gespot worden. Daarnaast leven in India onder andere wilde waterbuffels, resusapen, hyena’s, beren, jakhalzen, herten en krokodillen.

Ranthambore National Park

Het nationaal park Ranthambore ligt in het oosten van de Indiase deelstaat Rajasthan. Ranthambore is vanuit Jaipur met de auto/taxi of de trein (veel goedkoper!) in zo’n 4 uur te bereiken, vanuit New Delhi is men zo’n 7 tot 8 uur onderweg. Het nationale park heeft een oppervlakte van maar liefst 400 km² (met de bijbehorende Tiger Reserve area erbij bedraagt het oppervlak zelfs 1.334 km²). Het nationale park heeft een gevarieerd landschap met rotsen, meren, graslanden, glooiende heuvels en bossen.

De belangrijkste reden voor een bezoek aan dit nationaal park is voor veel mensen de grote populatie tijgers die er leeft. In 2020 schatten experts dat er zo’n 60 Bengaalse tijgers in het park leven. Behalve Bengaalse tijgers kunnen er luipaarden, lippenberen en axisherten gespot worden. Het nationale park staat daarnaast bekend vanwege de meer dan 300 vogelsoorten die er leven.

Ranthambore National ParkBengaalse tijgers in Ranthambore National Park

Olifanten, Aziatische leeuwen en Indische neushoorns komen in Ranthambore niet voor. Wilt u niet alleen de Bengaalse tijger en de Aziatische luipaard, maar ook de rest van de Big Five van Azië bewonderen? Dan zijn er andere parken en wildreservaten in India die u kunt bezoeken, bijvoorbeeld Jim Corbett National Park. Het e-visum voor India dat u op deze website kunt aanvragen is één jaar geldig. Met dit visum mag u 90 dagen aaneengesloten in India blijven. Daardoor heeft u voldoende tijd om meerdere nationale parken in het land te bezoeken.

Jim Corbett National Park

Een ander veelbezocht nationaal park in India is Jim Corbett National Park, vernoemd naar de Britse jager en schrijver die op mensenetende tijgers joeg. Het is het oudste nationale park en het eerste tijgerreservaat van India en heeft een oppervlakte van meer dan 500 km². In 1936 richtte Jim Corbett het nationale park op dat destijds nog Hailey National Park werd genoemd. Het nationale park ligt in de deelstaat Uttarakhand, in de uitlopers van het Himalayagebergte, zo’n 200 kilometer ten noordwesten van New Delhi. Het nationale park is vanuit de hoofdstad in zo’n 5 uur met de auto of de trein te bereiken.

In Jim Corbett National Park leven onder ander Bengaalse tijgers, Aziatische olifanten, luipaarden, krokodillen, jakhalzen en apen. Hoewel er in het nationale park naar schatting 164 Bengaalse tijgers leven, moet men geluk hebben er tijdens een safari daadwerkelijk een tegen te komen. Toch is het nationale park met zijn adembenemende rivieren en graslanden ook zonder een tijger te spotten absoluut de moeite waard.

Visum India online aanvragen

Voor een safari in India heeft u een visum nodig. De meeste Nederlandse en Belgische toeristen voldoen aan de voorwaarden voor het e-visum en kunnen hun aanvraag eenvoudig online indienen. Eén van deze voorwaarden is dat men alleen op een beperkt aantal havens en luchthavens in India mag arriveren. De dichtstbijzijnde luchthavens bij Jim Corbett National Park waar u met een e-visum mag aankomen zijn Delhi (Indira Gandhi International Airport) en Chandigarh International Airport. Reizigers die Ranthambore National Park willen bezoeken kunnen het best naar Jaipur vliegen.

Na het invullen van het aanvraagformulier, het voldoen van de kosten voor het visum en het aanleveren van de benodigde documenten wordt de aanvraag in behandeling genomen. Visums voor India worden gemiddeld al na een week toegekend. Vertrekt u al op korte termijn naar India en heeft u nog geen visum aangevraagd? Dien dan een spoedaanvraag in. Spoedaanvragen worden over het algemeen al binnen 3 werkdagen goedgekeurd.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.