Nieuwsbericht | | 21-09-2020 | ±4 minuten leestijd

Rajasthan is een van de meest bezochte deelstaten van India en dat is niet zonder reden. In de deelstaat in het noorden van India zijn talrijke paleizen, forten en prachtige natuurgebieden te vinden, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor toeristen. Voor een bezoek aan Rajasthan is het wel noodzakelijk om voor vertrek een visum India aan te vragen.

Hoofdstad van Rajasthan: Jaipur

Jaipur, de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan, ligt op ongeveer 300 kilometer van Delhi en op ongeveer 240 kilometer van Agra, waar zich de Taj Mahal bevindt. Veel reizigers die slechts voor korte tijd in India zijn brengen een bezoek aan Delhi, Agra en Jaipur, omdat deze steden relatief dicht bij elkaar liggen. Deze steden staan dan ook bekend als de Gouden Driehoek van India.

Jaipur wordt ook wel de Roze Stad genoemd. De stad heeft deze naam te danken aan de roze kleur van de gebouwen in de oude stad, die in 1876 uniform roze werden geschilderd. De kleur roze staat in Rajasthan traditioneel voor gastvrijheid. De bekendste bezienswaardigheden van Jaipur zijn het Stadspaleis - erfgoed van de Indische Maharadja's - het Hawa Mahal (Paleis der Winden) en het Amber Fort, gebouwd door Maharadja Man Sing, dat op een heuvel ligt en een prachtig uitzicht over de stad biedt. Veel reizigers brengen daarnaast een bezoek aan de beroemde Raj Mandir bioscoop voor een Bollywood-film. Jaipur staat bovendien bekend om haar textielindustrie. Reizigers die op zoek zijn naar een souvenir kunnen terecht bij de bazaar voor handgemaakte kledingstukken in bonte kleuren.

Hawa MahalHawa Mahal, Paleis der Winden in Jaipur

Veel reizigers reizen vanuit Jaipur door naar Pushkar, een kleine stad die slechts enkele uren van Jaipur verwijderd is. Deze heilige stad contrasteert sterk met Jaipur. Het is een geschikte stad om na de drukte en hectiek van Jaipur tot rust te komen. In Pushkar speelt spiritualiteit een grote rol en aan het meer van de stad, dat voor veel Indiërs heilig is, vinden regelmatig religieuze ceremonies plaats.

De woestijn in: Jodhpur, Bikaner en Jaisalmer

In het westen van Rajasthan ligt de Tharwoestijn, populair onder toeristen voor een kamelentocht of een bezoek aan de steden Jodhpur, Jaisalmer en Bikaner. Jodhpur is net als de hoofdstad van Rajasthan een kleurrijke stad. Jodhpur wordt, in tegenstelling tot Jaipur, ook wel de Blauwe Stad genoemd vanwege de vele fel blauw geverfde huizen. De hoogtepunten van Jodhpur zijn het Mehrangarh Fort en Jaswant Thada, een mausoleum uit wit marmer dat Maharadja Sardar Singh voor zijn vader liet bouwen. Voor avonturiers is een van de zipline-tours aan te raden die een adembenemend uitzicht over het Mehrangarh Fort en de meren bieden.

Een volgende voor de hand liggende bestemming is Bikaner, een drukke stad in het noordwesten van de Tharwoestijn. De stad staat bekend om de prachtige herenhuizen, ook wel Haveli’s genoemd. Daarnaast zijn in de stad vele forten en paleizen te vinden. De eindbestemming van een rondreis door de woestijn is voor veel reizigers Jaisalmer, een stad in het uiterste westen aan de grens met Pakistan. Vanwege de vele gebouwen in gele zandsteen wordt Jaisalmer ook wel de Gouden Stad genoemd. De stad wordt door veel reizigers als mooiste woestijnstad van India beschouwd, onder andere vanwege haar ligging tussen de zandduinen. De blikvanger van de Gouden stad is Fort Jaisalmer dat boven de rest van de stad uittorent.

Udaipur, het Venetië van het oosten

Udaipur, de Stad van de Meren, wordt als de meest romantische stad van India beschouwd. De stad in het zuiden van Rajasthan bestaat uit verschillende meren die onderling met elkaar verbonden zijn en die de stad een idyllisch karakter geven. Bezienswaardigheden in Udaipur zijn onder andere het stadspaleis, het meer van Pichola - het grootste meer van de stad - en de verschillende Jaïn- en Hindoetempels.

Visum online aanvragen

Reizigers die van plan zijn een bezoek te brengen aan Rajasthan moeten voor vertrek een visum India aanvragen. Het visum voor India kan eenvoudig online worden aangevraagd en wordt na toekenning per e-mail verstuurd. In het aanvraagformulier moeten reizigers invullen welke plaatsen zij in India zullen bezoeken. Reizigers die een rondreis door Rajasthan gaan maken en daarbij meerdere steden zullen bezoeken, vullen zoveel mogelijk plaatsen in als in het formulier past. Het is geen probleem als niet alle steden die bezocht worden kunnen worden ingevuld. Reizigers dienen het visum na toekenning in kleur uit te printen en mee te nemen op reis.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.