Nieuwsbericht | | 23-12-2021 | ±3 minuten leestijd

Bij het horen van het woord ‘piramide’ denken de meeste mensen aan de gigantische constructies met driehoekige zijden in de Egyptische woestijnen. Maar piramiden komen in alle soorten en maten. Met een visum Egypte kunt u op uw gemak door het land reizen om de verschillende piramiden van dichtbij te bewonderen.

Culturele en toeristische hoogtepunten van Egypte

De piramide is misschien wel het bekendste symbool van Egypte. Deze eeuwenoude tombes van de Egyptische faraoʼs zijn dan ook verreweg de populairste toeristische attracties in het land. Hoewel de meeste mensen bekend zijn met de grote Piramiden van Gizeh, zijn er in totaal meer dan 100 piramiden te vinden in Egypte. Niet al deze piramiden hebben de kenmerkende vorm met driehoekige zijden. Zo zijn er ronde piramiden, rechthoekige piramiden, en piramiden die zo laag zijn dat ze nauwelijks te onderscheiden zijn van het omringende landschap. In dit artikel kunt u lezen over een aantal van de meest unieke piramiden in Egypte.

De trappenpiramide van Djoser

De bekendste piramide in Egypte is de Grote Piramide van Gizeh is (ook wel bekend als de Piramide van Cheops), maar het ontwerp van deze piramide komt van een oudere piramide: de Piramide van Djoser. De Piramide van Djoser wordt over het algemeen beschouwd als het eerste gebouw in de geschiedenis dat volledig uit steen is opgetrokken. De Piramide van Djoser is een trappenpiramide. Deze piramide heeft geen gladde zijden, zoals de Grote Piramide, maar bestaat uit zes steeds kleiner wordende lagen die op die manier een punt vormen. De piramide van Djoser wordt gezien als de voorganger van alle toekomstige Egyptische piramiden.

De rechthoekige piramide van Meidoem (de trappenpiramide van Snofroe)

De piramide van Meidoem, ook wel de trappenpiramide van Snofroe genoemd, naar de farao aan wie de piramide wordt toegeschreven, is uniek in vorm. Het is de eerste rechthoekige piramide uit de Egyptische geschiedenis. De basis van de piramide is breed, maar versmalt naarmate men hoger gaat. De piramide van Meidoem was oorspronkelijk een trappenpiramide, maar werd later omgebouwd tot de huidige rechthoekige vorm door middel van grote hoeveelheden kalksteen.

De knikpiramide van Snofroe

De naam van deze piramide geeft al aan dat het hier niet om een gewone piramide gaat. De knikpiramide is de tweede piramide die door Snofroe werd gebouwd, na de eerdergenoemde piramide van Meidoem. De knikpiramide lijkt enigszins op een normale piramide, maar zoals de naam al aangeeft, heeft de piramide halverwege een ‘knik’. Hierdoor lijkt het alsof de piramide scheef staat. De reden voor deze unieke vorm zijn constructieproblemen. De piramide was tijdens de bouw instabiel geworden en om het gebouw toch nog te redden werd besloten om verder te bouwen vanuit een andere hoek.

Het piramidecomplex van Sahoere

Tegenwoordig lijkt het misschien niets meer dan een hoopje stenen en aarde, maar de Piramide van Sahoere was ooit onderdeel van een uitgestrekt complex in Abusir. Dit complex had naast de piramide ook een tempel en een overdekte weg die naar het complex leidde. De piramide van Sahoere werd een standaardtype voor de piramidebouw. Er werd meer aandacht besteed aan decoraties in plaats van grootte, waardoor daaropvolgende piramiden kleiner en gedetailleerder werden. Helaas is de Piramide van Sahoere in verval geraakt. Van de 10.000 m² aan gebeeldhouwde reliëfs die de muren bekleedden, is maar 150 m² bewaard gebleven.

Eén visum genoeg om alle piramiden te zien

De piramiden in Egypte liggen niet ver van elkaar. Als u bijvoorbeeld vanuit Gizeh naar Abusir wilt reizen om het piramidecomplex van Sahoere te bewonderen, bent u slechts tweeënhalf uur onderweg. Van Gizeh naar de piramide van Djoser in Saqqara is het zelfs maar 45 minuten. Dit betekent dat u met een enkel visum Egypte meer dan genoeg tijd heeft om alle piramiden te bezoeken die u wilt. Het visum is namelijk geldig voor een verblijf van 30 dagen.

Mocht u toch niet alles gezien hebben tijdens uw bezoek, dan kunt u een andere keer terugkomen. Let er wel op dat u afhankelijk van het visumtype mogelijk opnieuw een visum moet aanvragen. Hoewel het visum Egypte in totaal 90 dagen geldig is , moet u specifiek kiezen voor de ‘multiple entry’ variant als u binnen deze 90 dagen weer naar Egypte wilt reizen. Met het multiple entry visum Egypte mag u namelijk meerdere malen naar Egypte reizen met hetzelfde visum. Als u voor het goedkopere ‘single entry’ visum kiest, waarmee u slechts eenmaal naar Egypte mag reizen, moet u voor een tweede reis naar Egypte een nieuw visum aanvragen.