Nieuwsbericht | | 12-08-2022 | ±3 minuten leestijd

Dankzij Khaled El Anany, de huidige Egyptische minister van toerisme en erfgoed, beleeft de Egyptische oudheid een ware renaissance. Er is veel geïnvesteerd in het bouwen van meerdere nieuwe musea en het openen van archeologische opgravingen voor het grote publiek. Hiermee hopen ze het toerisme in Egypte een steuntje in de rug te geven. Toeristen hebben een visum Egypte nodig voor een bezoekje aan dit bijzondere land.

De Egyptische identiteit

Volgens het WTTC (World Travel and Tourism Council) hebben de reisbeperkingen van de pandemie een grote hap genomen uit de Egyptische economie. Het land liep maar liefst 17,3 miljard euro mis en is goed op weg om uit dit dal te klimmen. Naar verwachting zullen er in 2022 zo’n 7,5 miljoen toeristen naar Egypte reizen, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van 2021.

In het laatste decennium heet de overheid veel geïnvesteerd in de preservering van de Egyptische oudheid. Hoewel er in het land meer dan 2500 archeologische vindplaatsen zijn, wordt slechts een klein deel hiervan bezocht door toeristen. Niet erg, vindt minister Khaled El Anany, want zijn doel is niet alleen het aantrekken van toeristen, maar ook het veiligstellen van de identiteit van Egypte. Zelfs toen het wereldwijde toerisme door de reisbeperkingen stillag, bleef de overheid investeren in nieuwe musea en tentoonstellingen, al dan niet voor toeristen, maar ook voor Egyptenaren zelf.

Toch heeft hij al meerdere succesvolle pogingen gedaan om Egypte meer globale bekendheid te geven en meer toeristen aan te trekken. Zo kwam hij bij president Abdel Fattah EL Sisi met het idee voor een parade van 22 mummies die verplaatst moesten naar het National Egyptian Museum of Civilisation. De Gouden Farao Parade werd wereldwijd uitzonden en was een teken van Egyptische trots.

Lang verwachte Grand Egyptian Museum

De plannen voor het bouwen van het Grand Egyptian Museum ontstonden twee decennia terug en de opening is al meerdere malen uitgesteld. Deze staat nu gepland voor november 2022 en zal, als het deze keer doorgaat, samenvallen met het 100-jarig jubileum van de vondst van de tombe van Toetanchamon.

In het gigantische museum worden meer dan 100.000 kunstvoorwerpen tentoongesteld uit het nalatenschap van farao’s, waaronder 3500 artefacten van Toetanchamon. Het is de bedoeling dat de hele periode op chronologische volgorde komt te staan, zodat bezoekers van begin tot eind alles gezien hebben. Tot op heden werden veel objecten van het faraotijdperk op verschillende plaatsen tentoongesteld, maar deze zullen allemaal een plekje krijgen op de tijdlijn in het Grand Egyptian Museum in Cairo. Het wordt de grootste tentoonstelling van één beschaving ter wereld en is in de buurt van de piramides van Gizeh gevestigd.

Toerisme in Egypte

Toeristen zijn ondertussen weer volledig welkom in Egypte en kunnen zich ook voor de opening van het nieuwe museum kostelijk vermaken. Er zijn veel mogelijkheden aan zee om te duiken tussen het koraal en zeedieren zoals schildpadden, of zelfs dolfijnen. Ook kitesurfen is erg populair in Egypte. Voor wat meer rust tijdens de vakantie kunt u ontspannen op een van de stranden van het vaste land, of een bezoekje brengen aan Mahmya eiland, bereikbaar vanuit Hurghada. Vier populaire steden in Egypte zijn Caïro, Sharm-el-Sheikh, Luxor en Hurghada waar de oudheid van Egypte samensmelt met het moderne leven. Om alle bezienswaardigheden langs de Nijl te kunnen bekijken, kunt u het beste op een Nijlcruise door Egypte gaan.

Voor een vakantie in Egypte hebben toeristen een visum Egypte nodig. Het toeristenvisum is eenvoudig online aan te vragen en kent twee varianten. Het single-entry visum mag eenmalig gebruikt worden voor een reis naar Egypte en heeft een geldigheidstermijn van 90 dagen. Binnen deze geldigheidstermijn mag u maximaal 30 dagen in Egypte verblijven. De multiple-entry variant heeft een geldigheidsperiode van 180 dagen. Hiermee kunt u binnen die 180 dagen een onbeperkt aantal keren naar Egypte reizen, maar elk verblijf mag ook maar maximaal 30 dagen duren. Beide visa zijn eenvoudig aan te vragen in online-aanvraagformulier.