Nieuwsbericht | | 23-11-2020 | ±3 minuten leestijd

Wie naar Egypte reist voor een vakantie of zakenreis doet er goed aan zich voor vertrek te verdiepen in de douaneregels van het land en uit te zoeken wat men naar Egypte mee mag nemen en wat men weer mee terug mag nemen. Daarnaast wordt aanbevolen voor vertrek een visum Egypte aan te vragen.

Douaneregels Egypte

Reizigers mogen niet alle producten Egypte mee in nemen. Van bepaalde producten, zoals tabak en alcohol, mag maar een beperkte hoeveelheid worden ingevoerd. Ook voor het invoeren van onder andere dieren, levensmiddelen en parfum gelden beperkingen. De bagage wordt hier bij aankomst op de luchthaven in Egypte op gecontroleerd. Voor men het land in mag moet men bovendien bij de grenscontrole een geldig visum kunnen voorleggen. Het online aan te vragen visum Egypte dient dus na toekenning te worden geprint, zodat men het visum kan laten zien bij aankomst in Egypte. Ook bij het verlaten van Egypte wordt de bagage gecontroleerd. Bepaalde producten, zoals levensmiddelen, goud, zilver en vooral antiquiteiten mogen niet of slechts onder strenge voorwaarden worden uitgevoerd.

Wat mag meegenomen worden naar Egypte?

De volgende producten mogen in beperkte hoeveelheden zonder douaneheffing worden meegenomen naar Egypte: 200 sigaretten, 25 sigaren of 200 gram tabak (per persoon). Voor alcoholische dranken geldt dat men een maximale hoeveelheid van 1 liter mee mag nemen. Er geldt geen minimale leeftijd voor het meenemen van alcohol, sigaretten, sigaren of tabak, zolang men de maximale hoeveelheid niet overschrijdt. Van parfum mag alleen een redelijke hoeveelheid voor persoonlijk gebruik worden meegenomen en van eau de cologne maximaal een liter.

Artikelen voor persoonlijk gebruik of cadeaus mogen een maximale waarde hebben van 1.500 Egyptische pond (iets meer dan € 80,-). Dat geldt niet voor goederen uit de taxfree-zones op de luchthaven. Belastingvrije producten die zijn gekocht op de luchthaven mogen een waarde hebben van 200 Amerikaanse dollar, zolang er geen andere producten worden ingevoerd. Ook geld mag niet onbeperkt worden meegenomen: men mag 5.000 Egyptische pond (EGP) of een andere valuta met een maximale waarde van 10.000 Amerikaanse dollar vrij invoeren.

Voor enkele andere producten geldt zelfs een geheel verbod, waaronder katoen, gevogelte, producten afkomstig van vogels en vuurwapens (inclusief sportwapens). Drones mogen alleen met een speciale vergunning worden ingevoerd. Het gebruik van drones zonder vergunning kan streng bestraft worden en zelfs een gevangenisstraf tot gevolg hebben. Uiteraard mogen ook drugs en verdovende middelen niet worden ingevoerd. Voor het gebruik of bezit van drugs (inclusief softdrugs) gelden in Egypte strenge straffen. Reizigers die medicijnen mee moeten nemen naar Egypte wordt aangeraden de website van het CAK te raadplegen. Hier vindt u alle informatie over het meenemen van medicijnen naar het buitenland en of u voor uw medicijnen in Egypte een verklaring moet laten zien.

Dieren meenemen naar Egypte

Voor het invoeren van dieren naar Egypte gelden strenge regels. Katten en honden mogen alleen worden meegenomen op reis met een geldige gezondheidsverklaring die door een door de overheid erkende dierenarts is afgegeven. Alle dieren worden bij aankomst door een dierenarts van het Egyptische Ministerie van Landbouw onderzocht, die een verplichte quarantaine van 15 dagen mag opleggen. Vogels mogen onder geen enkele voorwaarde naar Egypte worden meegenomen. Alleen levende kuikens kunnen hiervan uitgezonderd worden als deze voldoen aan de gezondheidsvereisten van de Egyptische General organization for Veterinary Services (GOVS).

Wat mag mee teruggenomen worden?

Producten die bij aankomst in Egypte vrij ingevoerd zijn mogen ook weer mee teruggenomen worden. Het is echter verboden levensmiddelen en drugs uit Egypte mee te nemen. Goud en zilver mag men alleen in zeer kleine hoeveelheden en voor persoonlijk gebruik meenemen. Valuta mag in dezelfde bedragen ook vrij worden uitgevoerd: maximaal 5.000 Egyptische pond of een andere valuta met een waarde tot 10.000 Amerikaanse dollar.

Visum voor Egypte aanvragen

Het visum Egypte kan eenvoudig online worden aangevraagd als aan de voorwaarden voor het e-visum wordt voldaan. Reizigers moeten hiervoor over een regulier paspoort beschikken dat op het moment van aankomst nog minstens 8 maanden geldig is. Daarnaast moet men een reisschema bij zich hebben met een overzicht van de geboekte vluchten en accommodaties. Reizigers die vrienden of familie in Egypte bezoeken moeten bovendien een uitnodigingsbrief kunnen overhandigen.

Het visum Egypte wordt gemiddeld na een week toegekend. Reizigers die al op korte termijn vertrekken en nog geen visum hebben, kunnen een spoedaanvraag indienen. Spoedaanvragen worden gemiddeld al na twee tot vijf werkdagen verwerkt. Reizigers dienen hun visum Egypte na toekenning zelf te printen, zodat het visum bij aankomst bij de grenscontrole voorgelegd kan worden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Egypte is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Egypte.