Nieuwsbericht | | 18-01-2022 | ±2 minuten leestijd

De Europese Unie heeft aangekondigd Canada, en enkele andere landen, te verwijderen van de lijst met veilige landen met betrekking tot corona.

Canada lijdt onder omikronvariant

In Canada lopen de coronacijfers snel op door de verspreiding van de omikronvariant. Waar het land vorig jaar het virus onder controle leek te krijgen, en daardoor de grenzen kon openen voor toeristen, neemt de druk op de gezondheidszorg nu toe. Het aantal ziekenhuisopnames ligt voor het eerst boven de 10.000. 1148 patiënten liggen op de intensive care. Op 5 januari was de ziekenhuisbezetting nog 5000. In bijna twee weken tijd is dat aantal dus verdubbeld. Het merendeel van besmettingen vindt plaats in de provincies Quebec en Ontario.

Het aantal sterfgevallen stijgt minder hard. Het gemiddeld aantal coronasterfgevallen per week in Canada is momenteel 116. Ook het aantal nieuwe besmettingen lijkt af te vlakken. Dit is voor een groot deel te danken aan de hoge vaccinatiegraad in het land. 82% van de inwoners van vijf jaar en ouder die in aanmerking komen voor een prik zijn volledig gevaccineerd. Onlangs keurde de Canadese overheid een nieuwe coronapil van Pfizer, Paxlovid, goed. De pil kan worden gebruikt bij volwassen personen met lichte tot matige coronaklachten die tot een risicogroep behoren. De pil is nog niet goedgekeurd voor gebruik bij personen onder de 18 jaar, of bij personen die al zijn opgenomen in het ziekenhuis door een coronabesmetting.

EU-advies niet bindend voor lidstaten

Vanwege de huidige situatie in Canada, heeft de Europese Unie besloten om het land te verwijderen van de lijst met veilige landen met betrekking tot corona. De lijst wordt sinds juni 2020 elke twee weken geüpdatet. Onder meer Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland en China staan momenteel op de lijst van veilige landen. Naast Canada worden ook Australië en Argentinië van de lijst gehaald. De EU vindt dat de coronasituatie in deze landen dermate ernstig is dat niet-essentiële reizen naar EU-lidstaten beperkt moeten worden.

Het advies is niet bindend voor EU-lidstaten. Dit bekent dat ze zelf mogen beslissen of ze reisbeperkingen invoeren voor deze landen. De coronavaccins maakten het voor veel landen mogelijk om de grenzen weer te openen voor internationale reizigers. Hierdoor hebben lidstaten meer flexibiliteit om te beslissen of ze het advies van de EU opvolgen.

Momenteel moeten reizigers die vanuit Canada naar Nederland reizen een negatieve PCR-testuitslag hebben van maximaal 48 uur oud voor vertrek of een sneltest van maximaal 24 uur oud. Reizigers hoeven bij aankomst in Nederland niet in quarantaine.

Gevolgen voor reizen naar Canada

Het is niet waarschijnlijk dat het besluit van de Europese Unie negatieve gevolgen zal hebben voor reizen naar Canada vanuit de EU. Sinds 7 september 2021 staat Canada Europese reizigers weer toe om naar het land te reizen. Zij moeten hiervoor wel volledig gevaccineerd zijn en een negatief testresultaat kunnen aanleveren dat niet ouder mag zijn dan 72 uur. Een eTA Canada aanvragen is ook verplicht. Dit doet men online via het digitale eTA formulier. Reizigers die positief zijn getest op corona mogen ook een positief testresultaat aanleveren dat 14 tot 180 dagen voor vertrek is afgegeven. Kinderen jongen dan twaalf jaar hoeven niet volledig gevaccineerd te zijn.

Naast het online aanvragen van een eTA, moet men online ook de gezondheidsgegevens (vaccinatiebewijs en testresultaat) uploaden in de overheidsapp, ArriveCAN.