Nieuwsbericht | | 14-05-2021 | ±4 minuten leestijd

De cultuur van Canada, met de bijbehorende tradities en gewoonten, zijn beïnvloed door zowel de inheemse volkeren als de vele immigrantenstromen. Ook het klimaat van het land is bepalend voor een aantal tradities en gewoonten van het land. Als u deze zelf wilt meemaken, moet u voor vertrek een eTA of visum Canada aanvragen.

Tweetalig Canada

Canada is sinds 1969 officieel tweetalig. De talen die er een officiële status hebben zijn het Engels en het Frans. In negen van de tien provincies heeft het Frans echter een ondergeschikte rol. Het Engels is de moedertaal van meer dan 60% van de inwoners, terwijl Frans de moedertaal is van slechts 25% van de inwoners van Canada. Quebec, waar men overal invloeden uit het Franse koloniale tijdperk terugziet, is de enige provincie waar Frans de meest gesproken taal is. Het Frans wordt ook gesproken door een deel van de bevolking in Ontario en in de Atlantische Provincies, met name in de provincie New Brunswick.

In de noordelijke territoria van Canada kent men daarnaast nog een officiële taal, het Inuktitut. Inuktitut is de taal van de Inuit. De taal wordt door circa 30.000 inwoners van Canada gesproken. De zogenaamde Inuksuit (enkelvoud: Inuksuk), die door de Inuit onder andere worden gebruikt als richtingaanwijzer, zijn een nationaal symbool van Canada geworden.

Multicultureel Canada

De culturen van de Noord-Amerikaanse inheemse volkeren zijn duizenden jaren oud. In de Canadese Grondwet van 1982 werd het bestaan van de Inuit, de Métis en de First Nations erkend. Op National Indigenous Peoples Day, dat elk jaar op 21 juni plaatsvindt, viert en erkent men de culturen, het erfgoed en de bijdrage van deze drie inheemse volkeren.

In 1971 nam Canada een multicultureel beleid op in de grondwet en was daarmee het eerste land ter wereld dat dit deed. Het land is hier trots op. Jaarlijks neemt Canada bijna 200.000 immigranten uit verschillende landen op die op zoek zijn naar een beter leven in het land dat bekendstaat om zijn hoge levenskwaliteit. Maar liefst 1 op de 5 inwoners van Canada werd niet in het land geboren. De Canadese wet op het multiculturalisme stelt dat alle volkeren gelijkwaardig zijn en ook dienovereenkomstig behandeld dienen te worden. De bijdrage van de immigranten aan de etnische verscheidenheid en de gevarieerde Canadese cultuur wordt zeer gewaardeerd.

Culinair Canada

In Canada worden veel gerechten bereid die we ook in West-Europa kennen, zoals aardappelen, vlees en groentes, pizza of pasta. Een typisch Canadees gerecht is poutine, afkomstig uit Quebec. Het gerecht bestaat uit frietjes bedekt met wrongel (een soort kaas), jus en eventuele andere ingrediënten. Canada is de grootste producent van esdoornsiroop, oftewel maple syrup. Om deze reden wordt Canada ook wel het land van de esdoorn genoemd. Het esdoornblad, nationaal symbool van Canada, is ook op de vlag te vinden.

Literatuur, televisie en muziek

Omdat Canadese filmsterren vaak schitteren in Amerikaanse films, weten veel mensen niet dat ze eigenlijk uit Canada komen. Zo komen onder meer Jim Carrey, Keanu Reeves, Martin Short, Matthew Perry, Michael J. Fox, Patrick Gallagher en Rachel McAdams van oorsprong uit Canada, evenals vooraanstaande schrijvers als Alice Munro, Margaret Atwood en Michael Ondaantje.

Canada heeft daarnaast ook op het gebied van muziek grote namen voortgebracht. Denk bijvoorbeeld aan Avril Lavigne, Bryan Adams, Céline Dion, Justin Bieber, Nelly Furtado, Nickelback, Michael Bublé, Shania Twain, The Weekend en ga zo maar door.

Sportief Canada

Vanwege het landklimaat van Canada, waardoor het land strenge winters en relatief warme zomers heeft, is er bijna geen sport te bedenken die niet in Canada beoefend kan worden. Canada organiseerde de Olympische zomerspelen in 1976 en de winterspelen in 1988 en 2010. Lacrosse, dat van oudsher door de First Nations beoefend werd, is de nationale zomersport en de nationale wintersport van het land is ijshockey.

Winters Canada

In Canada zijn de overgangsseizoenen zeer kort, er is niet echt sprake van lente of herfst: het is ofwel zomer, ofwel winter. Om de koude temperaturen gedurende de wintermaanden te ontlopen, zijn er op verschillende plekken in Canada ondergrondse winkelcentra ingericht.

Gedurende de winter wordt er op verschillende plekken in Canada een wintercarnaval georganiseerd met ijssculpturen en parades. In Edmonton, de hoofdstad van de provincie Alberta, hebben ze andere tradities gedurende de wintermaanden. Tijdens de wintermaanden kunt u hier bijvoorbeeld hakbijl werpen of meedoen aan een race in een zeepkist, koelkast of diepvries (Deep Freeze) of racen op fietsen met dikke banden in het Jasper National Park (Fat Bike Race). Daarnaast is het traditie maple syrup over de sneeuw te gieten om er vervolgens een lekkere ijslolly van te maken.

eTA Canada vereist voor een reis naar Canada

Bent u na het lezen van dit artikel enthousiast en nieuwsgierig geworden en wilt u de Canadese cultuur zelf meemaken, dan kunt u het eTA Canada alvast aanvragen. Deze reistoestemming voor Canada heeft namelijk een geldigheidsduur van vijf jaar.

De aanvraagprocedure van het eTA Canada is vrij eenvoudig. Allereerst vult u het online-aanvraagformulier in. Dit duurt in de meeste gevallen niet langer dan 10 minuten. Vervolgens kunt u veilig en snel online de kosten voldoen, waarna uw aanvraag in behandeling genomen wordt. Het eTA wordt gemiddeld al na 5 dagen toegekend. Eenmaal toegekend kunt u met het eTA een onbeperkt aantal keer naar Canada reizen. Elke reis mag maximaal zes aaneengesloten maanden duren. Genoeg tijd dus om de verschillende aspecten van de Canadese cultuur te leren kennen.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.