Nieuwsbericht | | 03-11-2021 | ±3 minuten leestijd

Na meer dan anderhalf jaar heeft de Canadese overheid het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland weer ingetrokken. Niet-essentiële reizen naar het buitenland worden door de Canadese overheid niet langer ontraden.

Negatief reisadvies voor Canadese burgers

Na de wereldwijde uitbraak van corona in 2020 was de Canadese overheid er vroeg bij om een negatief reisadvies in te stellen voor alle niet-essentiële reizen naar het buitenland. Er was echter geen reisverbod van kracht en Canadezen konden in theorie gewoon naar het buitenland reizen. Maar door de regels van andere landen en de strenge quarantaineregels voor terugkerende Canadezen, werd er vrijwel niet naar het buitenland gereisd. Canada sloot ook de grens met buurland Amerika, waar corona bijzonder hard toesloeg. Inmiddels gaat het in Canada een stuk beter met betrekking tot corona. Maar liefst 73,9% van de bevolking is volledig gevaccineerd, een van de hoogste percentages ter wereld. Dit is een belangrijke reden waarom de overheid van President Trudeau heeft besloten het negatieve reisadvies weer in te trekken.

Nieuw reisadvies

Waar Canada voorheen alle niet-essentiële reizen afraadde, adviseert de overheid de eigen burgers nu nog alleen om zich volledig te laten vaccineren voordat zij op reis gaan. Voor ongevaccineerde burgers geldt nog steeds het oude reisadvies. Naast de gebruikelijke gezondheidsmaatregelen (zoals het dragen van een mondkapje), adviseert de Canadese overheid reizigers om niet op cruises buiten Canada te gaan. Hoewel Amerika nog altijd worstelt met een hoog aantal coronabesmettingen en sterfgevallen, vindt de Canadese overheid niet dat reizigers speciale maatregelen hoeven te nemen als zij naar Amerika gaan. Volledig gevaccineerde Canadezen mogen sinds een paar weken weer naar Amerika reizen. Dit (en omdat de feestdagen eraan komen) heeft waarschijnlijk ook invloed gehad op het besluit van de Canadese overheid om het reisadvies te versoepelen.

Naast het versoepelen van het buitenlandse reisadvies, heeft de Canadese overheid ook aangekondigd een gestandaardiseerd vaccinatiebewijs beschikbaar te maken. Hierdoor wordt het een stuk eenvoudiger voor Canadezen om zo’n vaccinatiebewijs te verkrijgen als zij naar het buitenland willen reizen. De meeste landen eisen van binnenkomende reizigers een bewijs van volledige vaccinatie.

Reizen náár Canada

De hoge vaccinatiegraad heeft er niet alleen voor gezorgd dat Canadezen weer naar het buitenland mogen reizen. Canada verwelkomt namelijk sinds 7 september ook weer buitenlanders die voor een vakantie, zakenreis of een bezoek aan familie of vrienden naar het land reizen. Ook de Nederlandse overheid raadt niet-essentiële reizen naar het land niet langer af. Terugkerende reizigers uit Canada hoeven dan ook niet meer in quarantaine in Nederland. Zij moeten echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen om naar Canada te reizen. De belangrijkste voorwaarde is dat zij volledig gevaccineerd moeten zijn. Zonder volledige vaccinatie komt men Canada niet in. Een PCR-test voor vertrek is ook verplicht (maximaal 72 uur voor vertrek afgenomen). Antigeentests worden niet geaccepteerd. Zowel het vaccinatiebewijs als het testresultaat moeten geüpload worden in de speciale app van de Canadese overheid, de ArriveCAN app.

Ook eTA Canada verplicht

Naast het vaccinatiebewijs en het negatieve testresultaat moet men voor vertrek ook een eTA Canada aanvragen om in te kunnen checken. Het eTA is een elektronisch reistoestemming. In tegenstelling tot het visum is het eTA geen papieren document. Het wordt digitaal aan het paspoort van de aanvrager gekoppeld. Zodra het eTA is goedgekeurd hoeft men op het vliegveld alleen het paspoort te laten scannen.

Aan het eTA voor Canada zijn echter wel enkele voorwaarden verbonden. Een eTA aanvragen is alleen mogelijk als u vanwege uw nationaliteit geen visum voor Canada nodig heeft. Nederland en België behoren beide tot de landen waarvan burgers visumvrij naar Canada mogen reizen. Reizigers met een strafblad kunnen geen eTA aanvragen.