Nieuwsbericht | | 19-03-2021 | ±5 minuten leestijd

Na toekenning van uw eTA Canada kunt u verdergaan met de planning voor uw reis naar Canada. Canada valt vooral door de onaangetaste natuur bij reizigers in de smaak. Naast vele wilde diersoorten, bezit het land enorme natuurgebieden en nationale parken. Dit artikel beschrijft drie van de mooiste nationale parken in Canada.

Canadese natuur

Canada beschikt over maar liefst 39 nationale parken, welke worden beheerd door Parks Canada. Mogelijk worden hier in de komende jaren nog parken aan toegevoegd, aangezien er in het land acht gebieden zijn die door Parks Canada worden beheerd, maar die momenteel nog natuurlandschappen of Park Reserves worden genoemd, omdat ze niet officieel erkend zijn als nationaal park. Samen beslaan de 47 natuurgebieden circa 328.000 vierkante kilometer. Ondanks dat de meeste nationale parken in het westen van Canada liggen, telt elke provincie in de andere delen van het land er minstens één. De nationale parken hebben verschillende landschappen, die variëren van bergen en vlakten tot bossen, meren en gletsjers en die de wilde dieren en ecosystemen beschermen. Een tiental nationale parken is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

1. Wood Buffalo

De nationale parken in Canada zijn, zoals het land zelf, erg groot. Midden in het land ligt het nationaal park Wood Buffalo. Dit park beslaat maar liefst 44.800 vierkante kilometer en is daarmee het grootste park van heel Canada en daarnaast het op één na grootste nationaal park ter wereld. Het park werd in 1922 opgericht met als doel de laatste kuddes bizons te beschermen. Het park is dan ook vernoemd naar de bosbizon, in het Engels Wood Buffalo. Het totale aantal wilde bizons in het park wordt momenteel geschat op 5.000. Daarnaast beschikt het nationaal park over de laatste natuurlijke nestelplaats van de trompetkraanvogel, een zeldzame en met uitsterven bedreigde diersoort. Het nationaal park werd in 1983 door de UNESCO aangewezen als Werelderfgoed, niet alleen vanwege de populatie wilde bizons, maar ook vanwege de Peace-Athabasca delta, de grootste zoetwaterdelta in het binnenland van Noord-Amerika. De rivierdelta, waar de rivieren Peace en Athabasca samenkomen in de Slave River en Lake Athabasca, beslaat zo’n 321.200 hectare. Als u reist tussen oktober en april, heeft u in dit nationaal park bovendien een realistische kans het noorderlicht te zien.

2. Jasper

Ook Jasper National Park mag niet ontbreken op het lijstje van indrukwekkende nationale parken. Het park, gelegen in de Rocky Mountains, is 10.878 vierkante kilometer groot en staat vooral bekend om de vele wilde dieren die er leven. De bergtoppen zijn te voet te bereiken of, in het geval van de Whistler Mountain, met de Jasper Tramway. Het uitzicht vanaf de top is zeker de moeite waard. Van Jasper kunt u via de Icefields Parkway naar Banff rijden. Deze weg door de Rocky Mountains is 230 kilometer lang en vanwege de mooie uitzichten op zichzelf al een toeristische attractie.

3. Banff

Het nationaal park Banff is met een oppervlakte van 6.641 vierkante kilometer zeker niet het grootste nationaal park in Canada, maar wel het populairst onder toeristen. Ook het nationaal park Banff is door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. In het park is er voor iedereen wat te beleven. In de winter is het een perfecte plek voor een wintersportvakantie, terwijl er in de zomer prachtige wandelingen gemaakt kunnen worden in de ongerepte natuur. In het hele park kunnen prachtige foto’s worden gemaakt, maar de mooiste foto’s maakt u bij het azuurblauwe Moraine Lake dat zich tussen de gletsjers bevindt. Ook historisch gezien is het nationaal park van betekenis. Zo was het niet alleen het eerste nationaal park in Canada, maar ook het eerste nationaal park waarin een stadje gevestigd was, dankzij de natuurlijk voorkomende warmwaterbronnen.

Naast Wood Buffalo, Jasper en Banff zijn er ook kleinere Canadese nationale parken opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Denk aan nationaal park Gros Morne (± 1.800 km²), Kootenay (± 1.406 km²), Yoho (± 1.313 km²) en Waterton Lakes (± 505 km²). Wellicht is het voor sommigen ook interessant te weten dat het nationaal park dat jaarlijks de minste bezoekers trekt het nationaal park Tuktut Nogait (± 18.800 km²) is, wat vooral te wijten is aan de ligging van dit nationaal park op 170 kilometer ten noorden van de poolcirkel. Het park is vernoemd naar de kariboe, maar ook thuisbasis voor vele andere wilde diersoorten.

Moraine LakeMoraine Lake in Banff National Park

3. Parks Canada Discovery Pass

Mocht u vooraf al weten dat u meerdere nationale parken in Canada gaat bezoeken, is het mogelijk tegen een gunstig tarief een zogeheten Parks Canada Discovery Pass te kopen. Deze pas geeft u een heel jaar lang onbeperkt toegang tot de verschillende monumenten en nationale parken in Canada, waarvoor normaal gesproken een dagelijkse toegangsprijs wordt gevraagd. De pas kost u eenmalig CAD 70 (omgerekend ca. € 47) per persoon of CAD 136,40 (omgerekend ca. € 91) voor een gezin van maximaal zeven personen en is te verkrijgen bij de ingang van elk park.

eTA of visum Canada

Om het natuurlijk schoon in Canada te kunnen bezichtigen heeft u een visum of eTA Canada nodig. Een eTA is geen fysiek document, maar een elektronische reistoestemming. Voor het aanvragen van een eTA hoeft u niet naar het consulaat of de ambassade: de aanvraag kan gemakkelijk en snel online worden ingediend. Bij het inchecken voor uw vlucht wordt aan de hand van uw paspoortnummer gecheckt of u in het bezit bent van een geldig eTA. Loop voor het aanvragen van de reistoestemming de voorwaarden van het eTA Canada goed door. U komt bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een eTA op het moment dat u langer dan zes maanden in Canada wilt verblijven. In dat geval moet u een visum aanvragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.