Nieuwsbericht | | 24-09-2021 | ±6 minuten leestijd

In Canada is er geen tekort aan activiteiten en bezienswaardigheden voor toeristen. Van wandelen in de bergen en natuurparken tot kajakken in Vancouver of relaxen in hippe cafés in Montreal. In dit artikel geven we handige tips om het maximale uit een backpackvakantie in Canada te halen en leest u hoe u het verplichte eTA kunt aanvragen.

Waarom Canada?

Bij het horen van het woord “backpacken” denkt men doorgaans aan landen in Zuidoost-Azië of Europa. Canada is misschien niet het eerste land dat u te binnen schiet. Toch is Canada een geweldige plek om te gaan backpacken.

Canada is gigantisch. Het is het op een na grootste land ter wereld. Dit betekent dat er veel dingen te doen zijn. Vooral natuurliefhebbers zullen zich in Canada thuis voelen. Het overgrote merendeel van Canada bestaat namelijk uit ongerepte natuur. Maar wie liever in de steden blijft is in Canada ook aan het goede adres. Canada’s steden zijn bruisende metropolissen met activiteiten voor iedereen. Meer dan 70% van de Canadese bevolking leeft binnen 160 kilometer van de grens met Amerika. Sterker nog, meer dan de helft van de bevolking woont in de deelstaten Quebec en Ontario alleen.

eTA makkelijk online aanvragen

Canada is ook een aantrekkelijke bestemming voor backpackers omdat de verplichte reistoestemming voor Canada, het eTA, relatief goedkoop is. Een eTA kost slechts € 19,95 per persoon, en aanvragen gebeurt geheel online. Er is geen bezoek aan de ambassade voor nodig. Men vult alleen het online aanvraagformulier in, waarna de kosten betaald moeten worden. Na goedkeuring (gemiddeld binnen 5 dagen) wordt het eTA digitaal gekoppeld aan het paspoort waarmee de aanvraag is gedaan.

Aangezien Canada zo groot is, is het vrijwel onmogelijk om alles tijdens één vakantie te zien. Gelukkig is een eTA maximaal vijf jaar geldig. Met een eTA mag men een onbeperkt aantal keren naar Canada reizen.

Geld en kosten

In Canada betaalt men met de Canadese dollar (CAD). 1 CAD staat gelijk aan ongeveer € 0.67. Veel delen van Canada accepteren ook de Amerikaanse dollar. Het wordt echter aangeraden van tevoren geld om te wisselen voor Canadese dollars. Als u met Amerikaanse dollars betaalt wordt de wisselkoers bepaald door het bedrijf waar u de aankopen doet. Hoewel dit soms positief kan uitvallen met een betere wisselkoers dan de officiële, kan het ook zijn dat u meer geld kwijt bent.

Geldautomaten zijn vrijwel overal in Canada te vinden. Ook hier geldt echter dat men beter van tevoren geld wisselt. De transactiekosten bij geldautomaten kunnen al snel oplopen. Als u geld nodig heeft, kunt u het beste naar een bank of wisselkantoor.

Afhankelijk van de mate van comfort die men wenst, kunnen de kosten per dag sterk verschillen. Zo kost een bed op een slaapzaal in een hostel ongeveer € 17 per nacht en een hotel al snel het dubbele. Omdat Canada zo groot is, wordt het sterk aanbevolen een auto te huren. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het type auto dat men huurt. Gemiddeld kost het huren van een auto € 30 tot € 40 per dag.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Met een eTA Canada mag men per bezoek maximaal vijf maanden in Canada verblijven. Hieronder staan enkele van de hoogtepunten van Canada die men niet mag missen tijdens een vakantie in het land.

Van west naar oost

Vancouver en Whistler

Vancouver wordt door velen beschouwd als de mooiste stad van Canada. Dit komt deels door het Britste koloniale verleden van de stad, waardoor er prachtige Victoriaanse architectuur te vinden is. Stanley Park, een gigantisch stadspark van meer dan 4400 hectare, mag niet gemist worden tijdens een bezoek aan Vancouver. Veel toeristen gaan ook naar Granville Island. Dit kunstmatige eiland zit vol met winkelcentrums, markten en leuke workshops waar men aan kan deelnemen.

Vanuit Vancouver kan men via de HW-99 snelweg naar Whistler rijden. Whistler staat voornamelijk bekend als een van de beste skigebieden in Canada en tijdens de wintermaanden is het dan ook zeer druk op de pistes. Maar ook buiten de wintertijden is hier veel te doen, zoals wandelen in de wildernis of mountainbiken.

Calgary en Banff

Calgary is de grootste en rijkste stad in de Canadese provincie Alberta. Dit komt grotendeels door de olie-industrie. Het is dan ook geen verrassing dat er bijzonder veel te doen is in deze stad. In het historische stadsdeel Heritage Park stapt men terug in de tijd naar de periode van de pioniers in de 19e eeuw. Autoliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan Gasoline Alley, een museum met een grote collectie antieke auto’s. In juli vindt in Calgary de Calgary Stampede plaats, een groot festival dat helemaal in het teken staat van het Wilde Westen.

Calgary is een uitstekende uitvalsbasis om de Rocky Mountains te verkennen. Zoals alles in Canada is dit hooggebergte enorm groot, met een lengte van meer dan 3000 kilometer. In de Rockies vindt men verschillende natuurparken. Een van de populairste hiervan is Banff National Park, dat wordt beschouwd als een van de mooiste natuurgebieden ter wereld. In Banff vindt men prachtige bezienswaardigheden, zoals het azuurblauwe Moraine Lake dat tussen de gletsjers ligt.

Toronto en de Niagarawatervallen

Toronto is de hoofdstad van de provincie Ontario en de grootste stad in Canada. De stad staat bekend om haar diversiteit, en combineert prachtige natuur met indrukwekkende architectuur. De stad ligt aan Lake Ontario, een van Canada’s 5 Great Lakes. Men kan op verschillende plekken in Toronto langs de rivier wandelen, zoals de Waterfront Trail of Scarborough Heights Park. Toronto heeft ook het grootste museum in Canada: het Royal Ontario Museum. Verder kan men naar de top van de beroemde CN Tower gaan voor een prachtig uitzicht over de stad.

En natuurlijk is geen trip naar Toronto compleet zonder een bezoek aan de Niagarawatervallen, de gigantische watervallen aan de grens met Amerika. De Niagarawatervallen behoren tot de grootste ter wereld, en men kan de denderende watervallen op verschillende plaatsen van dichtbij bekijken.

Montreal en Mont Tremblant

In het oosten van Canada vindt men de provincie Quebec. Montreal is de grootste stad van Quebec, en na Toronto de grootste stad van Canada. Men spreekt hier zowel Frans als Engels, en Montreal is zelfs na Parijs de grootste Franstalige stad ter wereld. Montreal wordt gekenmerkt door de Franse architectuurstijl, wat het beste te zien is in het oude stadsdeel Vieux-Montreal. Hier vindt men de Notre Dame van Montreal, een prachtige basiliek uit de vroege 19e eeuw.

Maar ook hier zijn natuurliefhebbers aan het juiste adres. Quebec heeft namelijk prachtige natuurgebieden, zoals het nationaal park Mont Tremblant, op ongeveer twee uur rijden van Montreal. In Mont Tremblant kan men van verschillende activiteiten genieten, zoals fietsen, wandelen en kanoën.

Of u nu in het oosten of het westen besluit te backpacken, in Canada is er altijd wel wat te doen. Vraag het eTA nu aan voor een onvergetelijke backpackvakantie in Canada!