Nieuwsbericht | | 14-04-2020 | ±3 minuten leestijd

Internationale vluchten over de hele wereld worden geannuleerd. Grenzen worden gesloten. De meeste mensen zijn al veilig naar huis teruggekeerd, maar er zijn ook duizenden reizigers die nog vastzitten in het buitenland. Zo ook dobbert ook nog een groot aantal Australiërs rond op cruiseschepen.

Wat is er aan de hand in Australië?

Ondanks de geïsoleerde ligging van Oceanië heeft het coronavirus inmiddels ook Australië bereikt. Dit gebeurde onder meer vanwege buitenlandse reizigers die na aankomst niet op tijd in quarantaine werden geplaatst. Het aantal corona-gevallen in Australië is nog relatief laag, mede omdat de overheid vrij snel stappen heeft genomen om binnenkomende reizigers meteen te isoleren en te testen. Een van de maatregelen is ook het sluiten van de grenzen voor buitenlandse reizigers. Hoewel het nog wel mogelijk is om een visum voor Australië aan te vragen, is het voor niet-Australiërs niet langer mogelijk om het land binnen te reizen, zelfs als ze een visum hebben. Bijna 200.000 mensen zijn inmiddels al getest in Australië. Verwacht wordt dat het aantal besmettingen in de komende weken toe zal nemen.

De Costa Victoria

Één van de cruiseschepen waarop een groot aantal Australiërs vastzit, is de Costa Victoria. Dit Italiaanse schip vervoert zo’n 300 Australiërs en zit nu al twee weken voor anker zonder dat de passagiers terug naar Australië mogen. Dit is omdat er gevallen van corona op het schip zijn ontdekt. Landen over de hele wereld zijn zeer terughoudend wat betreft het opnemen van deze passagiers. Een groot probleem is dat een groot aantal van deze reizigers ouderen zijn. Daarbovenop hebben sommigen ook nog eens onderliggende gezondheidsproblemen. De Costa Victoria ligt momenteel voor het kleine Italiaanse havenstadje Civitavecchia.

Australische reizigers mogen niet van boord

Hoewel passagiers van Europese buurlanden wel gewoon terug naar huis mochten, moeten Australische reizigers eerst verplicht twee weken in isolatie blijven in Italië. Personen die geen corona hebben mogen nog wel van boord, maar worden in quarantaine gezet in een speciaal Italiaans hotel. Dit zal minimaal twee weken duren. Personen die positief zijn getest op corona moeten echter aan boord blijven. Dit geldt dus ook voor de ouderen, ondanks het feit dat zij tot de risicogroep behoren.

Volgens sommige Australiërs die gedwongen in het hotel moeten blijven zijn de omstandigheden in het hotel nog erger dan op het schip. Zo zouden de kamers zeer klein zijn, met vrijwel geen ruimte om rond te lopen. Ook zouden er geen kussens zijn, doen sommige kranen het niet en zijn de maaltijden zeer karig. Velen hebben hun kleren niet kunnen wassen sinds ze van boord kwamen.

Visum Australië aanvragen: is dit nog mogelijk?

Australië is van oudsher een populaire reisbestemming voor vakanties. Dit is deels vanwege het eenvoudige digitale visumsysteem. Echter, zoals boven al vermeld heeft Australië de grenzen gesloten voor buitenlanders. Alleen personen met de Australische nationaliteit komen nog het land binnen. Dit geldt dus ook voor Nederlanders en Belgen; volgens de nieuwe regels komen ook zij het land niet meer in. Zelfs als men een geldig visum Australië heeft. Dit betekent echter niet dat het gehele visumsysteem van Australië platligt. Visumaanvragen worden nog steeds behandeld als normaal. Het is belangrijk om te onthouden dat het visum voor Australië 365 dagen geldig is, oftewel een heel jaar. De hoop is dat de maatregelen van de Australische overheid tijdelijk zijn. Mits het aantal corona gevallen gestaag afneemt zullen de grenzen weer geopend worden. Dit betekent dus dat als er er een reis gepland staat die later in het jaar plaatsvindt, er gewoon een visum Australië aangevraagd kan worden. De situatie in Australië verandert in rap tempo. Er kunnen dan ook geen garanties worden gegeven omtrent de duur van de quarantaine-maatregelen.

Let op: de informatie in dit nieuwsartikel kan inmiddels achterhaald zijn. Lees vóór het aanvragen van een visum voor Australië alles over de actuele stand van zaken omtrent corona in Australië.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.