Nieuwsbericht | | 29-10-2021 | ±4 minuten leestijd

In een land zo groot als Australië is het moeilijk om te bepalen wanneer de beste periode is voor een reis. Ondanks dat er het hele jaar door van alles te beleven is in Australië, zijn er een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden bij het plannen van uw vakantie. Naast het plannen van uw vakantie moet u ook op tijd beginnen met het aanvragen van uw visum Australië.

Wat wilt u gaan doen?

Doordat het land zo groot is en het weer van plaats tot plaats verschilt, hangt de beste reistijd heel erg af van uw reisplannen. Wilt u bijvoorbeeld Uluru bezoeken, tot rust komen op het strand of walvissen spotten?

Laagseizoen

De zuidelijke staten van Australië kennen vier verschillende seizoenen, terwijl het noordelijke deel eigenlijk maar twee seizoenen kent: het natte en het droge seizoen. Het droge seizoen valt van oktober tot mei. De zomer op het zuidelijk halfrond wordt over het algemeen beschouwd als het laagseizoen. Toch reizen er ook tijdens deze periode genoeg toeristen af naar Australië. Het regenseizoen brengt ook cyclonen met zich mee.

Hoogseizoen

Het toeristisch hoogseizoen valt in Australië voor het grootste deel tijdens de winter van het zuidelijk halfrond. Dit geldt vooral voor de noordelijke helft van het land. Over het algemeen zijn de aangenaamste maanden om te reizen april tot en met september, wanneer de gemiddelde temperaturen in het grootste deel van het land tussen de 19 °C en 31 °C liggen en er minder regen valt. De drukste maanden zijn juni, juli en augustus.

Wandelen

De winter is over het algemeen de beste tijd om te gaan wandelen in het beroemde Rode Centrum (“Red Centre”) van Australië. In de zomer wordt het op bepaalde plaatsen, zoals in het Uluru-Kata Tjuta National Park, extreem heet. De temperaturen liggen gemiddeld rond de 40 °C of 45 °C. Als u toch tijdens deze periode in dit gebied wil gaan wandelen, neem dan de juiste kleding en reisbenodigdheden mee. Als u tijdens de zomermaanden in Australië wil gaan wandelen, kunt u echter beter de zuidelijkere delen van het land, zoals Tasmanië, bezoeken.

Surfen

Normaal gesproken is de beste tijd om te surfen niet de beste tijd om te gaan zwemmen. Australië is daarop geen uitzondering. De winter is de beste periode om te gaan surfen in plaatsen als Bells Beach of de Gold Coast. In deze tijd van het jaar zorgen de aflandige winden en de golfslag van het water voor schitterende surfplekken. Als u een beginnend surfer bent is het water zowat het hele jaar geschikt om te surfen.

Walvissen spotten

Walvissen spotten is een lonende en unieke ervaring die niet zomaar overal gedaan kan worden. Gelukkig kan men in Australië bijna het hele jaar door walvissen spotten. Afhankelijk van de tijd van het jaar zijn verschillende soorten walvissen op verschillende tijdstippen actief. Tussen januari en april kunt u jagende orka’s aantreffen. Bultrugwalvissen worden meestal gespot tussen augustus en september. Plaatsen als Hervey Bay worden beschouwd als ideale spotplekken om walvissen te zien, vooral gedurende de wintermaanden.

Wilde dieren spotten

De lente is natuurlijk de beste periode om babydieren te zien. Zeeschildpadden kunt u het hele jaar door vinden, maar zij komen meestal tussen november en januari naar de kust om hun eieren te leggen. Ook de beroemde koala’s vindt u het hele jaar door in Australië, maar ‘s avonds zijn zij het actiefst en dus makkelijker te spotten.

Stedentrip

Er is eigenlijk nooit een verkeerde tijd om de grotere steden van Australië te bezoeken. Melbourne heeft relatief milde zomers, met een gemiddelde temperatuur in januari van ongeveer 20 °C. De winters zijn ook niet al te streng, met een gemiddelde temperatuur in juli van ongeveer 7 °C. De winter in Sydney is nog iets warmer, met een gemiddelde van zo’n 12,7 °C in juli. Ook hier zijn de zomers mild, met ongeveer 23 °C in januari. Er valt wel tamelijk wat regen in Sydney.

Een visum Australië aanvragen

Als u op vakantie gaat naar Australië, moet u van tevoren een visum Australië aanvragen. Er bestaan verschillende varianten van het visum, waaronder het eVisitor visum Australië en het ETA Australië, die beide zowel voor zaken als voor vakanties gebruikt kunnen worden en 12 maanden geldig zijn. U kunt beide varianten van het visum gebruiken om meerdere keren per jaar te reizen, maar elke reis mag niet langer dan 3 aaneengesloten maanden duren.