Nieuwsbericht | | 22-10-2020 | ±3 minuten leestijd

Tanzania is met zijn vele natuurreservaten en wildparken de ideale bestemming voor een safari. Ga op zoek naar de Big Five of bekijk de migratie van miljoenen grazers op de savanne van Serengeti tijdens de grote trek. Voor een reis naar Tanzania is een visum nodig dat eenvoudig online kan worden aangevraagd.

Voorbereidingen voor een safari in Tanzania

Om het meeste uit de safari te halen is het aan te raden enkele voorbereidingen te treffen. Hoewel de temperaturen in Tanzania op kunnen lopen tot zo’n 30° Celsius kan het tijdens een safari toch koud zijn. Omdat de dieren over het algemeen midden op de dag het minst actief zijn, vinden veel safari’s vroeg in de ochtend plaats. Zorg daarom voor warme kleding in onopvallende kleuren; felle kleuren kunnen dieren afschrikken. Daarnaast is het aan te bevelen een goede verrekijker en een camera met een sterke zoomlens mee te nemen. Hiermee ziet u meer en kunt u de dieren vastleggen voor thuis. Denk bovendien aan zonnebrand en een anti-insectenmiddel.

Visum Tanzania niet vergeten

Behalve het inpakken van de juiste kleding en uitrusting moeten reizigers voor vertrek een visum Tanzania aanvragen. Het elektronische visum is geschikt voor toeristen en kan dus ook voor safari’s gebruikt worden. Aanvragen kunnen eenvoudig online worden ingediend met een digitaal aanvraagformulier. Met een e-visum mag men maximaal 30 dagen in Tanzania blijven. Er is dus genoeg tijd voor verschillende safari’s of een rondreis door het land. Gemiddeld duurt het ongeveer een maand voor het visum toegekend wordt, dus begin op tijd met het indienen van de aanvraag! Nadat de aanvraag is goedgekeurd wordt het visum per e-mail verstuurd. Reizigers hoeven het visum alleen nog uit te printen en mee te nemen op reis.

Serengeti en Ngorongoro

In Tanzania zijn verschillende gebieden waar safari’s gehouden worden, zoals in de bekende nationale parken Serengeti en de Ngorongoro-krater, maar er zijn ook talrijke minder bekende parken die een bezoek waard zijn. Serengeti, wat in het Masai “eindeloze vlakte” betekent, is een passende naam voor het gebied dat uit savannes en uitgestrekte vlaktes bestaat. Serengeti is één van de bekendste nationale parken ter wereld en is onder andere geliefd bij toeristen vanwege de grote migraties, waarbij miljoenen gnoes, Afrikaanse buffels, zebra’s, antilopen en gazelles door de vlaktes trekken. Naast deze planteneters zijn de leeuw, de hyena, het luipaard en het jachtluipaard in het park in groten getale vertegenwoordigd.

Een ander hoogtepunt in die regio is de Ngorongoro-krater, die is ontstaan door een uitgebarsten en ingestorte vulkaan. Vanwege de hoogteverschillen heeft het gebied gevarieerde landschappen, van bergbossen tot uitgestrekte savanne. De krater heeft de hoogste concentratie aan grote zoogdieren in heel Afrika; er leven zo’n 25.000 dieren, waaronder neushoorns, leeuwen, gnoes, gazelles, antilopen en luipaarden. Het is een van de weinige plekken in Tanzania waar de neushoorn gespot kan worden, die in dit gebied overigens met uitsterven bedreigd worden, en een van de beste plekken om leeuwen te zien. De krater ligt op de route van de grote migratie, waardoor er grote kuddes hoefdieren door trekken.

Onbekende parken en reservaten

Hoewel Serengeti en de Ngorongoro-krater een must zijn voor reizigers die in Tanzania op safari gaan, is het de moeite om ook andere, minder toeristische nationale parken en reservaten te bezoeken, zoals het Selous Game Reserve ten zuiden van Dar es Salaam. Selous is een van de grootste wildreservaten ter wereld (het omvat meer dan 5% van Tanzania), maar het is nog niet door het massatoerisme overspoeld. Er komen olifanten, wilde honden, nijlpaarden, krokodillen en een grote variatie aan vogelsoorten voor. In het reservaat kunnen naast jeepsafari’s ook wandelsafari’s gemaakt worden.

Een andere aanrader is Tarangire National Park, het park met de meeste olifanten ter wereld. Het park heeft haar naam te danken aan de Tarangire rivier die er doorheen stroomt. Tarangire is veel minder bekend dan Serengeti en de Ngorongoro-krater, maar is vanwege de vele dieren en de indrukwekkende Baobabbomen die er voorkomen, ook wel apenbroodbomen genoemd, zeker een bezoek waard.

Een goede voorbereiding helpt om uit de vele wildreservaten en nationale parken die Tanzania te bieden heeft precies de safari's samen te stellen die u wilt ondernemen en om niet in tijdnood te komen. Omdat aanvragen voor een visum Tanzania over het algemeen na vier weken verwerkt worden, wordt het aangeraden op tijd met de visumaanvraag te beginnen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Tanzania is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Tanzania.