Nieuwsbericht | | 04-02-2021 | ±4 minuten leestijd

Tanzania staat vooral bekend om zijn natuurreservaten en wildparken die perfect zijn voor een safari en om de prachtige stranden van Zanzibar, maar het land is daarnaast ook populair bij bergliefhebbers. In Tanzania vindt men namelijk de hoogste berg van Afrika: Mount Kilimanjaro. Om deze berg te beklimmen heeft men behalve de verplichte gids ook een visum Tanzania nodig. Het elektronische visum is geldig voor een verblijf van 30 dagen. Hierdoor kunt u een beklimming van de Kilimanjaro ook combineren met een safari of een verblijf aan het strand van Zanzibar.

De hoogste berg van Afrika

De Kilimanjaro is met zijn hoogte van 5.895 meter boven de zeespiegel de hoogste berg van Afrika. Omdat de berg wordt omringd door savannevlaktes is het eveneens de hoogste vrijstaande berg ter wereld. De Kilimanjaro ligt in het noordoosten van Tanzania, tegen de grens van Kenia en net onder de evenaar. De Kilimanjaro behoort tot de Seven Summits, de zeven hoogste bergtoppen ter wereld (één voor elk van de zeven continenten).

Het bergmassief bestaat uit drie kegelvormige vulkanen: Mawenzi, Shira en Kibo. Het hoogste punt is met een hoogte van 5.895 meter de top van de vulkaan Kibo. Deze top wordt ook wel Uhuru Peak genoemd. De gletsjers boven op de berg zijn tussen 1912 en 2011 enorm geslonken, met bijna 85 procent. In het begin van de twintigste eeuw lagen er nog ijskappen van in totaal 12,1 vierkante kilometer, waar in 2011 nog slechts 1,76 vierkante kilometer van over was.

Mount KilimanjaroMount Kilimanjaro

Hoe kom je er?

Vlak bij de Kilimanjaro ligt een vliegveld: Kilimanjaro Airport. Dit is een internationaal vliegveld dat verbindingen heeft met onder andere Amsterdam, Dubai, Addis Abeba, Doha, Istanbul, Entebbe en Nairobi. KLM vliegt met een directe vlucht in zo’n negen uur van Schiphol naar Kilimanjaro Airport. Vanuit Dar es Salaam, Zanzibar en Mwanza gaan binnenlandse vluchten naar Kilimanjaro Airport. Vanuit het vliegveld kan men met een bus of taxi naar de nabijgelegen plaatsen Moshi en Arusha reizen.

Met een e-visum voor Tanzania mag men maar op een beperkt aantal locaties in het land aankomen. Het gaat hierbij om de vliegvelden Julius Nyere International Airport, Mwanza International Airport, Abeid Amani International Airport (Zanzibar) en Kilimanjaro International Airport. Daarnaast mag men in Tanzania aankomen via de grensovergangen met Kenia (Namamga) en Zambia (Tunduma). Met een e-visum kunt u dus probleemloos op het vliegveld bij de Kilimanjaro landen. Reizigers die vanuit Kenia naar Tanzania reizen, komen via de grensovergang bij Namanga vlak bij de Kilimanjaro aan.

Routes voor beginners en voor ervaren bergbeklimmers

Zowel ervaren als beginnende bergbeklimmers kunnen de Kilimanjaro beklimmen. Omdat de beklimming technisch niet erg moeilijk is, kunnen ook minder ervaren bergwandelaars met een goede conditie de top bereiken. Het is vooral belangrijk om genoeg tijd in te plannen, zodat het lichaam aan de hoogte kan wennen. Reizigers die de route te snel afleggen hebben namelijk een grote kans om last te krijgen van hoogteziekte. Er zijn zeven routes die naar Uhuru Peak leiden. De routes verschillen in moeilijkheidsgraad en ook in het aantal dagen dat men onderweg is. De twee meest gekozen routes zijn de Marangu-route en de en de Machame-route.

De Marangu-route is het populairst bij toeristen. Deze route staat ook wel bekend als de Coca Cola-route, omdat men onderweg hutten tegenkomt waar drankjes en snacks gekocht kunnen worden. In tegenstelling tot bij de andere routes, overnacht men wanneer men deze route kiest niet in tenten, maar in verhoudingsgewijs comfortabele hutten. Een nadeel van deze route is echter dat het erg druk kan zijn. Omdat de beklimming en afdaling bij deze route over het algemeen maar vijf dagen duren, kan bovendien snel hoogteziekte optreden. Dit is de belangrijkste reden dat ongeveer de helft van de Kilimanjaro-wandelaars de top niet haalt.

Een andere bekende route is de Machame-route, die iets zwaarder is dan de Marangu-route en daarom ook wel de Whisky-route genoemd wordt. De Machame-route is populair omdat deze route door gevarieerde landschappen loopt. De tocht start in het tropisch regenwoud en onderweg heeft men een prachtig uitzicht op Mount Meru, een stratovulkaan ten westen van de Kilimanjaro. De route wordt meestal in zes dagen afgelegd. Vanwege de geleidelijke klim heeft deze route een hoger slagingspercentage.

Visum Tanzania aanvragen

Voor een bezoek aan Mount Kilimanjaro en de rest van Tanzania heeft u een visum nodig. Het elektronische visum Tanzania kan eenvoudig online worden aangevraagd. De kosten per persoon bedragen € 79,95. Na het indienen van het aanvraagformulier en het aanleveren van een digitale pasfoto, een scan van uw paspoort en een bevestiging van uw terug- of doorvlucht wordt uw aanvraag in behandeling genomen. Het visum wordt vervolgens gemiddeld na vier weken per e-mail verstuurd.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Tanzania is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Tanzania.