Nieuwsbericht | | 02-09-2019 | ±4 minuten leestijd

Er komen steeds meer Nederlanders naar Sri Lanka. Begin dit jaar lag de toeristische sector op Sri Lanka plat, vanwege de aanslagen op Eerste Paasdag. Het aantal Nederlandse reizigers dat op reis gaat naar Sri Lanka is inmiddels weer aan het stijgen.

Directe oorzaak van de stijging is het feit dat reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken positiever is. Sinds 31 mei wordt reizen naar Sri Lanka niet langer meer ontraden. Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Sri Lanka in een persbericht. Om naar Sri Lanka te reizen heeft men een e-visum Sri Lanka nodig. Sinds 1 augustus 2019 is het Visum on Arrival ook kosteloos na de aankomst op het vliegveld verkrijgbaar

Aanslagen Eerste Paasdag Sri Lanka

In de nasleep van de terroristische aanslagen op Eerste Paasdag, 21 april 2019, besloten veel landen inclusief Nederland het reisadvies aan te passen. Onder meer Nederland raadde toeristen af naar Sri Lanka te reizen, ‘tenzij noodzakelijk’. Dat leidde ertoe dat er fors minder toeristen naar Sri Lanka kwamen.

De ambassade van Sri Lanka heeft vervolgens fors gelobbyd in Nederland om te zorgen dat het reisadvies weer zou worden aangepast. Daarvoor moesten er op Sri Lanka wel een aantal veiligheidsmaatregelen worden genomen. Pas toen duidelijk werd dat alle aanslagplegers overleden waren, besloten de Nederlandse autoriteiten het reisadvies weer aan passen. Andere EU-lidstaten volgden daarna.

Nederlanders belangrijke bron van inkomen

Nederlandse toeristen zijn een belangrijke bron van inkomen voor Sri Lanka. Nederland is een van de landen waar de meeste toeristen vandaan komen op Sri Lanka. Ondanks de dip aan toeristen rondom de periode van Pasen, wist Sri Lanka de goede toerismecijfers vast te houden. Er zijn zelfs meer toeristen in Sri Lanka geweest dan in 2015 het geval was.

In 2014 kwamen er zo’n 24.196 toeristen naar Sri Lanka. Een jaar later nam dat aantal toe met maar liefst 35 procent tot 32.742 toeristen. Een jaar later nam het aantal toeristen opnieuw toe tot ruim 40.000. In 2017 nam het aantal toeristen met 10.000 toe. Vorig jaar braken de Nederlandse toeristen alle records. Er kwamen toen bijna 60.000 toeristen op Sri Lanka af.

De zondag van Pasen heeft wel nadelige gevolgen gehad voor Sri Lanka, maar de ambassade van Sri Lanka is toch voorzichtig optimistisch. De ambassade vermoedt dat dit een tijdelijke dip als gevolg van de aanslagen is geweest en dat de Nederlandse reiziger snel weer Sri Lanka zal bezoeken. Nederlandse reizigers hebben een sterke interesse in Sri Lanka. Daarom wordt verwacht dat komende winter weer veel Nederlanders op vakantie naar Sri Lanka zullen gaan.

De Nederlandse en Sri Lankaanse overheid werken samen, om zo te kunnen garanderen dat Sri Lanka weer een land met normale kans op terroristische aanslagen wordt en dus relatief veilig voor toeristen is.

Reisadvies Sri Lanka

Het reisadvies rondom Sri Lanka is verbeterd. Na de aanslagen van Eerste Paasdag is volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken de veiligheid weer toegenomen en is het normale leven weer op gang gekomen. Er zijn veiligheidsrisico’s in het land, maar de situatie is wel verbeterd. Onder meer scholen en universiteiten zijn geopend en er zijn geen wegversperringen meer.

De noodtoestand werd op 23 april 2019 uitgeroepen, waardoor de overheid meer bevoegdheden heeft. Dat betekent dat de overheid nog wel meer veiligheidscontroles houdt. Er is een blijvend risico op terroristische aanslagen. Vermijd daarom plaatsen waar veel mensen tegelijk samenkomen.

Visum Sri Lanka aanvragen

Sri Lanka is weer relatief veilig gezien het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederlandse en Belgische reizigers die naar Sri Lanka willen reizen, hebben daarvoor wel een visum Sri Lanka nodig. Het visum is verplicht voor alle Nederlandse en Belgische reizigers, wat betekent dat ook minderjarige reizigers over een eigen visum moeten beschikken. Sinds 1 augustus 2019 is het ook mogelijk het visum na aankomst in Sri Lanka te verkrijgen.

Sri Lanka heeft de verschillende e-visa in drie categorieën ondergebracht: een visum voor zakenreizen, visum voor toerisme en visum voor doorreizen. Daardoor is het erg gemakkelijk het juiste visum te kiezen. Bovendien gaat ook het aanvragen van een visum Sri Lanka erg eenvoudig, omdat het formulier online kan worden ingevuld. Het invullen van het formulier kost hooguit een paar minuten tijd en kost kost €14,95 per persoon. Binnen een paar dagen belandt het e-visum Sri Lanka al in de mailbox. Toch raden wij aan al enkele weken van tevoren een visum of ETA Sri Lanka aan te vragen. Het e-visum Sri Lanka geeft recht op een verblijf tot maximaal 30 dagen.

Dat betekent dat men niet meer naar het consulaat in Den Haag hoeft. Wanneer men langer dan 30 dagen wil verblijven, is dit nog wel noodzakelijk.