Nieuwsbericht | | 30-11-2021 | ±5 minuten leestijd

Oman is een prachtig land in het Midden-Oosten dat enorm veel te bieden heeft. De afgelopen tijd heeft het land meer nadruk gelegd om de uitbreiding van de toeristische industrie om de economie te diversifiëren. Er is in heel Oman veel te zien, maar vooral buiten de steden zult u uw ogen uitkijken dankzij de gevarieerde, unieke en adembenemende natuur. Dit, in combinatie met de grote omvang van het land, maakt het huren van een auto een goede optie.

Door u in te lezen over het huren van een auto in Oman en over de beste routes voor een roadtrip, verzekert u uzelf van een onvergetelijke vakantie. Bij het plannen van uw vakantie hoort ook het aanvragen van het visum Oman. Er bestaan drie verschillende soorten visums voor Oman: een visum voor een verblijf van 10 dagen, een visum voor 30 dagen en een multiple-entry visum waarmee u een onbeperkt aantal keren in één jaar naar Oman kunt reizen.

Benodigde documenten

Houd er rekening mee dat de regels rondom autorijden in Oman sterk kunnen verschillen van onze regels. In Oman is het vanaf 21 jaar toegestaan om auto te rijden. Echter, zoals vaak het geval is, dient u bij veel maatschappijen minstens 25 jaar oud te zijn om een auto te mogen huren. Als u jonger bent dan 25, maar toch in aanmerking komt om in Oman te rijden, moet u wat extra onderzoek doen naar welke bedrijven jonge bestuurders toelaten om een auto te huren.

Om een auto te huren, hebt u, afhankelijk van waar u vandaan komt, misschien een internationaal rijbewijs (IRB) nodig. Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Oman, maar toch kan het raadzaam zijn om een IRB mee te nemen in verband met eventuele taalproblemen. Het IRB moet persoonlijk afgehaald worden. Het visum Oman aanvragen kan daarentegen wel volledig online.

Verkeersregels

De meeste verkeersregels van Oman zijn gelijk aan de regels van ons eigen land. Zo mag men op de snelheid maximaal 120 km/uur rijden en op andere wegen tussen de 40 en 80 km/uur. Verkeersborden zijn in het Arabisch, maar meestal ook in het Engels.

Zoals in de meeste landen het geval is, wordt er in Oman links ingehaald en houdt het langzame verkeer rechts aan. Er wordt vrij streng gecontroleerd of men gebruikmaakt van de veiligheidsgordel. Ook de snelheidsbeperkingen worden streng bewaakt met radarcontrole en camera’s, en het is ten zeerste af te raden om onbeleefd of agressief te zijn op de weg. Er geldt ook een zerotolerencebeleid voor rijden onder invloed.

Er zijn tolwegen in het hele land, aangezien de wegen vrij goed worden onderhouden. Dit kan soms een gedoe zijn, dus vraag bij het autoverhuurbedrijf na of ze automatische “tollezers” hebben. Met deze tollezers kunt u de tolwegen comfortabel passeren en de tol aan het eind van uw reis betalen als u de auto weer terugbrengt.

Het is ook verstandig om een SIM-kaart met een databundel aan te schaffen om veilig moeilijk bereikbare plaatsen te kunnen bereiken. De staatsprovider heet Omantel en staat erom bekend dekking te hebben in alle moeilijk bereikbare gebieden van het land. Het in Qatar gevestigde Ooredoo heeft meer pakketten en aanbiedingen. Ondanks dat er wat planning en extra kosten bij komen kijken, zullen deze voorbereidingen uw roadtrip zeker aangenamer maken.

Wat voor type auto moet ik kiezen?

Het type auto dat u het beste kunt kiezen is afhankelijk van uw reisplannen. Om de intense offroad gebieden van dit prachtige land te ontdekken, kunt u het beste kiezen voor een 4x4 terreinwagen. Daarnaast biedt dit type auto meer vrijheid, aangezien u in een terreinwagen naar gebieden als Djabal Sjams kunt rijden en spontaan kunt besluiten om ter plekke te kamperen om van de sterrenhemel te genieten. De vrijheid om overal in Oman te kamperen is een van de unieke aspecten van dit land.

Vergeet tijdens dit soort spontane reizen niet dat, mocht u even de grens van de Verenigde Arabische Emiraten oversteken, u een multiple-entry toeristenvisum voor Oman nodig hebt om daarna weer terug te mogen keren.

Een meer betaalbare optie is het huren van een “economy” auto. Deze optie is uitermate geschikt als u voornamelijk geïnteresseerd bent in het bezoeken van steden en toeristische attracties. De hoofdwegen zijn zeer goed onderhouden, dus als u zich niet comfortabel voelt bij het idee van een offroad trip door Oman, kunt u het beste kiezen voor deze optie. Dit is goedkoper en, als u een chauffeur inhuurt, vereist deze optie minder kennis over autorijden in deze gebieden.

Als u zelf rijdt, is het van essentieel belang dat u onderzoek doet over het rijden op verschillende terreinen. Bijvoorbeeld, als u ervoor kiest om offroad te gaan rijden door de woestijn - een erg populaire activiteit in regio’s zoals de Wahiba Sands - moet u begrijpen wat de risico’s zijn en u hierop voorbereiden. In dergelijke gebieden kunt u gemakkelijk verdwalen. Velen kiezen er om die reden voor om een chauffeur in te huren, maar het kan heel verleidelijk zijn om deze unieke ervaring op eigen krachten te beleven. In dat geval is het handig om toegang te hebben tot satellietnavigatie. Ook moet u er aan denken dat u uw banden tot een bepaalde spanning moet laten leeglopen als u over zandwegen rijdt. Zodra u weer op een normale weg bent, moet u ze weer oppompen om een lekke band te voorkomen.

Bereid u voor

U kunt beter niet wachten met het huren van een auto totdat u in Oman arriveert. Soms zijn er namelijk geen auto’s meer beschikbaar, vooral als u een specifiek soort voertuig wilt huren. Het is een goed idee om alvast een auto te huren op het moment dat u een visum voor Oman aanvraagt. Het visum wordt meestal binnen 1 week toegekend, en de kosten variëren naargelang de variant van het visum Oman dat u kiest. Het is niet langer mogelijk om een visum on arrival in Oman te verkrijgen. U moet het visum Oman dus al van tevoren aanvragen.