Nieuwsbericht | | 10-12-2018 | ±4 minuten leestijd

Reizigers die binnenkort naar Cambodja willen reizen, doen er goed aan van tevoren zich stevig voor te bereiden op de reis. Zo geldt er voor Nederlandse en Belgische toeristen de visumplicht, maar ook is het verstandig goed na te gaan welke gedragsregels er in het land gelden.

Een Australische filmmaker werd onlangs opgepakt, nadat hij met een drone video’s had gemaakt van een demonstratie van een Cambodjaanse oppositiepartij. Hij werd in één week tijd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Die straf hoeft hij niet in Cambodja uit te zetten, omdat hij een koninklijk pardon kreeg. Volgens Human Rights Watch was er van een echt en eerlijk proces geen sprake. Het gaat om de Australische filmmaker James Ricketson (69).

Gedragsregels in Cambodja overtreden

In Cambodja gelden er bepaalde gedragsregels. Het is raadzaam voor vertrek naar het land deze gedragsregels op te zoeken op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoewel Ricketson opnames maakte van een demonstratie voor zijn documentaire, zag de Cambodjaanse overheid de opnames toch als spionage. Hij werd opgepakt en veroordeeld voor ‘het vergaren van kwetsbare informatie die de landelijke verdediging kan schaden en daarnaast spionage’. Het gerecht van Phnom Penh achtte hem schuldig en veroordeelde de filmmaker tot zes jaar gevangenisstraf.

Ricketson kreeg daarna een pardon van de Cambodjaanse koning. Daarop werd besloten om de filmmaker uit te zetten naar Australië. Naast de veroordeling is een andere reden voor uitzetting het feit dat zijn visum Cambodja verlopen was. De filmmaker zat sinds juni vast, omdat hij opnames had gemaakt van een demonstratie van oppositiepartij Cambodia National Rescue Party (CNRP).

Ken de gedragsregels

In Cambodja gelden er bepaalde gedragsregels. Met het oog op de nationale veiligheid is het niet toegestaan demonstraties te filmen. Dergelijke acties kunnen worden opgevat als spionage. Journalisten doen er dan ook goed aan zich van tevoren in te lezen over de risico’s van het bedrijven van journalistiek in Cambodja.

Op 29 juli 2018 waren er verkiezingen in Cambodja. Daardoor is de politieke situatie in het land instabiel. Er vinden regelmatig demonstraties en protesten plaats. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlandse reizigers aan protesten en demonstraties te vermijden. Daarnaast is het raadzaam het lokale nieuws te volgen. Vermijd uitspraken over de Cambodjaanse cultuur en politiek op social media, maar ook wanneer men eenmaal in het land is aangekomen.

Voor de regio’s Preah Vihear en Oddar Meanchey was het reisadvies alleen naar het gebied af te reizen als dit noodzakelijk is. Inmiddels is de situatie verbeterd en dient men te letten op de veiligheidsrisico’s.

Neem geen drugs of andere verboden middelen mee op reis naar Cambodja. Cambodja heeft lokale wetten en gebruiken die flink afwijken van de Nederlandse cultuur. De straffen voor drugsbezit in Cambodja zijn erg hoog. Zelfs voor een kleine hoeveelheid drugs legt de rechter in Cambodja lange gevangenisstraffen op. Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met de manier waarop de reiziger zich opstelt en uit. Zo wordt homoseksualiteit in Cambodja niet geaccepteerd. Houd daar rekening mee.

Toch in de problemen in Cambodja?

Toch in de problemen gekomen in Cambodja? Het is niet mogelijk zich te wenden tot een ambassade in Cambodja, omdat er geen Nederlandse ambassade in het land gevestigd is. Bij problemen raadt het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in Bangkok, Thailand.

Eventueel kunnen reizigers in de problemen zich ook richten tot de Britse ambassade in Phnom Penh.

Visum Cambodja regelen

Het is alleen mogelijk naar Cambodja te reizen als de reiziger het visum Cambodja heeft. Om het visum aan te vragen is het niet meer noodzakelijk om naar de ambassade in Brussel te gaan. Toeristen kunnen het visum gemakkelijk online aanvragen. Alle Nederlandse en Belgische reizigers moeten aan de voor hen geldende visumplicht voldoen. Dat geldt ook voor minderjarige kinderen. Kinderen hebben een eigen paspoort en visum Cambodja nodig.

Het visum Cambodja is een document waarin de Cambodjaanse overheid geeft aan toeristen het land binnen te reizen. Het visum Cambodja is speciaal bedoeld voor toeristen welke korter dan 30 dagen in Cambodja willen verblijven. Cambodja heeft in geen geval een consulaat of ambassade in Nederland. Dat betekent wie langer dan 30 dagen in het land wil verblijven, daarvoor een speciaal verzoek moet indienen bij de Cambodjaanse ambassade in Brussel.

Het visum heeft een geldigheidsduur van 90 dagen en geeft recht op een verblijf van maximaal 30 dagen. Deze 90 dagen gaan in vanaf het moment dat de Cambodjaanse overheid het visum afgeeft. Men mag slechts eenmalig met het visum inreizen. Het paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn en er zijn slechts bepaalde locaties waar de reiziger mag arriveren.

Het is belangrijk voor vertrek het visum Cambodja te printen. Print deze tweemaal. Bij het inreizen dient men namelijk een exemplaar van het visum in te leveren. Ook bij het uitreizen moet men weer een exemplaar overhandigen.

Het aanvragen van het visum kost €59,95 per persoon. Dit tarief geldt ook voor kinderen. Daarna wordt er gevraagd om een kopie van het paspoort en een pasfoto. Wie een visum binnen 24 uur nodig heeft, kan een spoedaanvraag doen. Deze optie kost €17,50 per persoon extra. Het visum Cambodja wordt dan meestal binnen 24 uur geleverd, al geeft de Cambodjaanse immigratiedienst geen garanties op levertijden.