Nieuwsbericht | | 21-04-2021 | ±5 minuten leestijd

Wanneer het gaat over Cambodja, denken veel mensen aan de schitterende, gigantische en sierlijke tempels van Angkor. Behalve Angkor Wat, de bekende hoofdtempel van het tempelcomplex Angkor, beschikt het gebied ook over andere indrukwekkende tempels. In dit artikel worden vijf van deze tempels beschreven. Europeanen hebben voor een bezoek aan de tempels een visum Cambodja nodig.

Angkor Wat

Elk lijstje met hoogtepunten van Cambodja start met de grootste trekpleister van het land, Angkor Wat. Het gigantische tempelcomplex is representatief voor de Khmer-cultuur van de 9de tot 15de eeuw. Daarnaast is het tempelcomplex ook erg belangrijk voor het Cambodjaanse volk van nu. Angkor Wat werd in slechts 32 jaar gebouwd, ten tijde van het Khmer-rijk. De hoofdtempel van de stad Angkor was oorspronkelijk een hindoetempel. Tegen het einde van de twaalfde eeuw werd Angkor Wat een boeddhistische tempel. Angkor Wat is nog steeds een boeddhistische tempel en bovendien is het een nationaal symbool van enorme waarde, wat blijkt uit het feit dat de tempel een centrale plek gekregen heeft op de Cambodjaanse vlag.

Angkor is meer dan alleen Angkor Wat

De tempels in Cambodja zijn vooral populair onder toeristen vanwege hun omvang en sierlijkheid. De prachtige tempels uit het Khmer-tijdperk zijn vandaag de dag nog steeds te bewonderen, omdat deze van steen gemaakt werden en daardoor goed bewaard konden blijven. Angkor beslaat een gebied van 400 vierkante kilometer waarop tal van tempels liggen. Met het visum Cambodja mag men dertig aaneengesloten dagen in het land verblijven. Aangezien veel reizigers zo’n twee dagen inplannen voor een bezoek aan Angkor Wat, heeft men met het visum Cambodja dus genoeg tijd om ook de andere tempels van Angkor te bezichtigen.

De entreeprijzen van de tempels zijn over het algemeen niet hoog, maar als men meerdere tempels wil bezoeken is het een goed idee een Angkor entreekaart aan te schaffen. Hiermee kan men naast Angkor Wat ook de andere tempels van Angkor en andere tempelcomplexen bij Siem Reap bezoeken. Een aantal van de indrukwekkendste van deze tempels of tempelcomplexen worden hieronder kort beschreven.

Pre Rup

Pre Rup wordt vaak het kleine zusje van Angkor Wat genoemd. De hindoetempel werd in 961 gebouwd in opdracht van de toenmalige koning Rajendravarman II. Omdat er bij de bouw van de tempel zowel bakstenen zijn gebruikt als zandsteen, heeft de tempel een oranje-gelige kleur. In dezelfde stijl als Pre Rup, maar dan veel groter, werd later Angkor Wat gebouwd.

Phnom Bakheng

Ondanks dat Phnom Bakheng is opgedragen aan een hindoeïstische God, namelijk Shiva, is het een hindoeïstische en boeddhistische tempel in één. De tempel heeft wel wat weg van een piramide. De tempel is aan het einde van de 9de eeuw gebouwd, bestaat uit zes lagen en ligt op een heuvel. Vanaf de top van deze heuvel heeft men vooral bij zonsondergang een prachtig uitzicht op Angkor Wat. Phnom Bakheng is een van de drie tempels gelegen op een heuvel in Angkor die worden toegeschreven aan koning Yasovarman. In zijn tijd was het waarschijnlijk de belangrijkste tempel van Angkor.

Bayon

De Bayontempel is vooral bekend vanwege de in totaal 216 gebeeldhouwde lachende gezichten op de 54 torens. De Bayontempel werd gebouwd in 1181 en was de staatstempel van de boeddhistische koning Jayavarman VII. Ondanks dat er hindoeïstische invloeden te herkennen zijn in de bouwstijl van deze tempel, is het altijd een boeddhistische tempel geweest. Voorbeelden van deze hindoeïstische invloeden zijn dat de tempel op een heuvel gebouwd is, dat dezelfde raam- en deurconstructies zijn gebruikt als bij Angkor Wat en dat er gebruik is gemaakt van bas-reliëfs.

Tot op de dag van vandaag is niet bekend van wie de gezichten zijn die op de torens zijn afgebeeld. Er zijn mensen die denken dat het om het gezicht van Boeddha gaat, maar anderen zeggen dat de gezichten het gezicht van de koning voorstellen en weer andere mensen denken dat het gaat om het gezicht van de hindoeïstische hoofdgod Brahma, die vier gezichten heeft. Over de betekenis van het totaal aantal torens (54), is ook geen duidelijkheid. Men heeft nooit kunnen aantonen of het getal 54 in verband staat met de leeftijd van de koning of bijvoorbeeld met het aantal provincies dat het toenmalige rijk bezat of dat het om een willekeurig aantal gaat.

BayontempelBayontempel

Ta Prohm

Vijf jaar na de bouw van de Bayontempel werd de tempel Ta Prohm gebouwd, eveneens in opdracht van koning Jayavarman VII. Het complex bestaat uit een boeddhistisch klooster, universiteit en andere kleinere gebouwen en is omringd door een muur met hoektorens en toegangspoorten. Ta Prohm neemt een bijzondere plaats in onder de tempels van Angkor vanwege de staat waarin het verkeert. De tempel verkeert namelijk nog ongeveer in dezelfde staat als waarin hij gevonden werd. De tempel is erg populair onder toeristen vanwege de bomen waarmee de tempel vergroeid is. De bomen vormen een onderscheidend kenmerk van Ta Prohm ten opzichte van de andere tempels in Angkor en hebben meerdere schrijvers en dichters ertoe aangezet over Ta Prohm te schrijven.

Beng Mealea

Beng Mealea bevindt zich ten oosten van de tempels die behoren tot Angkor, maar werd wel in dezelfde tijd gebouwd. Beng Mealea is een hindoeïstische tempel, maar heeft ook boeddhistische kenmerken. Lange tijd was de tempel onbereikbaar. Doordat er een weg kwam naar het tempelcomplex bij Koh Ker, werd ook de tempel Beng Mealea toegankelijk. Vanaf dat moment kent de tempel grote bezoekersaantallen.

Visum Cambodja aanvragen

Wie de prachtige tempels in Cambodja wil bezoeken, heeft daarvoor een visum nodig. Voor toeristen die niet langer dan dertig dagen in Cambodja blijven voldoet een elektronisch visum. Het e-visum Cambodja is gemakkelijk en snel online aan te vragen via deze website. Een online aanvraag bespaart u een bezoek aan de ambassade in Brussel. Het invullen van het aanvraagformulier neemt slechts enkele minuten in beslag. De kosten voor het visum Cambodja van € 59,95 per persoon kunnen hierna met een van de vertrouwde betalingsmethoden voldaan worden. Mocht u dringend een visum nodig hebben kunt u met spoed een visum Cambodja aanvragen, waarvoor u een toeslag van € 17,50 per persoon betaalt. Het visum wordt dan gemiddeld al na 24 uur na het voldoen van de kosten toegekend. Houd er rekening mee dat de verwerkingstijden niet gegarandeerd kunnen worden. Er bestaat namelijk altijd de mogelijkheid dat uw aanvraag wordt onderworpen aan een uitgebreidere controle.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.