Nieuwsbericht | | 20-01-2022 | ±3 minuten leestijd

Het is sinds november 2021 weer mogelijk voor toeristen om naar Cambodja te reizen. Het land wil na een lange periode van strenge inreisbeperkingen vooral inzetten op duurzaam toerisme (eco-toerisme). In dit artikel leest u meer over duurzaam reizen naar Cambodja en hoe u tijdens de visumaanvraag de CO2-uitstoot van uw reis kunt compenseren.

Reizen naar Cambodja weer mogelijk

Door de coronapandemie was het anderhalf jaar lang onmogelijk om als toerist naar Cambodja te reizen. Inmiddels is het aantal coronabesmettingen in het land al maanden op een constant laag niveau, waardoor de regering in november 2021 besloten heeft om de grenzen weer te openen. Met de op één na hoogste vaccinatiegraad van Zuidoost-Azië acht de regering van Cambodja het weer veilig om reizigers het land binnen te laten. Wel moeten reizigers vooraf een visum Cambodja aanvragen. Hierdoor is het weer voor iedereen mogelijk om wereldberoemde attracties zoals het Angkor Wat te bezichtigen. Maar ook voor milieubewuste mensen en natuurliefhebbers heeft Cambodja veel te bieden.

Bezoek een onaangetast regenwoud

Het Cardamom gebergte heeft zich in de afgelopen jaren tot een hotspot voor duurzaam toerisme ontwikkeld. Het gebergte bevindt zich in het westen van Cambodja, in het midden van een van de grootste en meest onaangetaste regenwouden van Zuidoost-Azië. In dit gebied leeft een grote diversiteit aan wilde en zeldzame dieren, zoals de Indische civetkat, de Chinese tijger, de Maleise beer en de Indische olifant. Naar schatting leven er meer dan 100 verschillende zoogdieren en minstens 62 bedreigde diersoorten.

De gemeente Chi-Phat in het Cardamom gebergte is de ideale basis voor een duurzaam bezoek aan dit gebied. Uniek aan Chi-Phat is dat alle toeristische activiteiten door de inheemse bevolking gefaciliteerd worden. Hierdoor krijgen bezoekers een intiem inzicht in het leven van deze afgelegen gemeenschap en hun relatie met de omliggende natuur, terwijl zij bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van deze regio. Een andere optie voor een reis naar het Cardamom gebergte, is een overnachting in het bekroonde Cardamom Tented Camp. Hier kunnen reizigers veraf van het massatoerisme in goed uitgeruste, comfortabele tenten slapen. Het aangesloten restaurant serveert lokale gerechten en dranken. Een verblijf in het Cardamom Tented Camp levert bovendien een bijdrage aan de bescherming van het omliggende regenwoud.

Duurzaam toerisme in Siem Reap

Reizigers naar Cambodja komen er niet omheen om Siem Reap te bezoeken, want het ligt dicht bij het tempel-complex Angkor Wat. Ook in dit toeristisch centrum kunnen reizigers duurzame ontwikkelingen in Cambodja steunen, door bewuste keuzes te maken. De Made in Cambodia markt biedt bezoekers de mogelijkheid om ambachtelijke producten te kopen die lokaal geproduceerd zijn. Bent u op zoek naar een handgemaakt souvenir, waarmee het lokale ambacht gesteund wordt? Dan is de Made in Cambodia markt zeker een bezoek waard. De markt is elke dag van de week vanaf 12 uur in de middag geopend.

Heeft u zin in een bijzondere circusvoorstelling zonder dieren? Phare, The Cambodian Circus verbindt verhalen van Cambodjas recente geschiedenis, de inheemse cultuur, dans en muziek met talentvolle, acrobatische optredens. De circus wordt georganiseerd door een maatschappelijke organisatie en opleidingscentrum. Met een bezoek aan Phare krijgen bezoekers niet alleen een unieke voorstelling te zien, maar dragen ook bij aan de opleiding van kunstenaars en jongeren in Cambodja.

Verder kunnen milieubewuste bezoekers van Siem Reap uitkijk houden naar hotels die verbonden zijn aan de campagne “ReFill Not Landfill”. Meer dan 40 bedrijven in Siem Reap doen hieraan mee. Deelnemende hotels bevorderen het gebruik van herbruikbare drinkflessen, door tappen met drinkwater ter beschikking te stellen aan hun klanten. Hierdoor moet de hoeveelheid plastic dat in het milieu terechtkomt drastisch worden gereduceerd.

Geïnspireerd? Vraag nu alvast uw visum aan

Heeft u al plannen gemaakt om (op een duurzame manier) naar Cambodja te reizen? Dan kunt u aan de slag met het aanvragen van uw visum Cambodja. Bij de visumaanvraag kunt u in het formulier kiezen om de CO2-uitstoot van uw vlucht te compenseren. Hiervoor betaalt u een toeslag die volledig ten goede komt aan VCS-gecertificeerde klimaatprojecten die CO2-uitstoot compenseren. Hierdoor kunt u naar Cambodja vliegen, zonder dat u zich zorgen over de daaraan verbonden klimaatschade hoeft te maken.