Nieuwsbericht | | 18-06-2021 | ±3 minuten leestijd

Cambodja staat vooral bekend om haar prachtige tempels, zoals het wereldberoemde tempelcomplex Angkor Wat. Anderen zien Cambodja voornamelijk als een uitstekend land om te backpacken. Maar Cambodja heeft ook een ander gezicht, dat alleen onderwater gezien kan worden. Vraag het visum Cambodja op tijd aan en duik in de magische onderwaterwereld van Cambodja.

Onontdekt paradijs

Onder toeristen en zelfs onder ervaren duikers is Cambodja nog relatief onbekend als duikbestemming. Het voordeel hiervan is dat de vele duiklocaties in Cambodja nog grotendeels ongerept zijn. De wateren van Cambodja worden gekenmerkt door hun helderheid en de diversiteit van het zeeleven dat in de koraalriffen te vinden is. Het zeewater van Cambodja is uitstekend om in te zwemmen. De watertemperatuur ligt tussen de 27 en 30 graden Celsius en de duikplaatsen zijn niet bijzonder diep. De wateren hebben ook relatief weinig stromingen, waardoor u op uw gemak de onderwaterwereld kunt verkennen.

Sihanoukville is doorgaans de beste plek om te gaan duiken in Cambodja, omdat de beste duikplaatsen in het land vanuit deze stad goed te bereiken zijn. Om Sihanoukville te bereiken neemt men de bus vanuit de hoofdstad Phnom Penh, een rit van 3 tot 4 uur. Met het online aan te vragen visum Cambodja mag men ook aankomen op het piepkleine vliegveld van Sihanoukville, maar er zijn weinig directe vluchten die op deze luchthaven landen. De meest gebruikte optie is dan ook de bus vanuit Phnom Penh.

Eenmaal aangekomen in Sihanoukville heeft men de keuze uit verschillende prachtige duikplaatsen.

Koh Tang

Koh Tang is misschien wel de bekendste duikplaats in Cambodja. De bootreis naar dit eiland duurt een kleine 4 uur. Koh Tang staat vooral bekend vanwege het bijzonder heldere water, waardoor men tot wel 15 meter in de verte kan kijken. In Koh Tang vindt men grote barracudaʼs, adelaarsroggen en vele soorten kleurrijke trekvissen.

Koh Pring

Koh Pring is het grootste eiland van een kleine eilandengroep bestaande uit Koh Pring, Koh Doung en Koh Trangol. Koh Pring staat bekend om de Drop Off, een duiklocatie waarvan de rotswand tot wel 30 meter de diepte in gaat. Bij Shark Point kan men van een veilige afstand indrukwekkende rifhaaien bewonderen.

Koh Rong Samloem

Het eiland Koh Rong Samloem is een uitstekende duikplaats voor beginners. Hoewel hier in tegenstelling tot Koh Pring weinig grote vissen te vinden zijn, vindt men hier wel een grote overvloed aan kleinere zeedieren, zoals zeesterren, schorpioenvissen en zeeslakken. Met een beetje geluk kan men ook pijlstaartroggen spotten. Net als in de andere wateren in Cambodja is de zichtbaarheid hier uitstekend.

Condor Reef

Net als de andere duikplekken in Cambodja heeft ook Condor Reef warme wateren en een divers zeeleven. Maar wat deze locatie zo populair maakt zijn de scheepswrakken die er te vinden zijn. De route via Condor Reef was vroeger erg populair bij Chinese handelaars. Deze vervoerden vaak waardevolle goederen, zoals goud en porselein. Het merendeel ervan is door de Cambodjaanse overheid teruggevonden en in musea geplaatst, maar zeker niet alles. Hierdoor is Condor Reef vooral populair bij schatzoekers, die overblijfselen van de waardevolle vracht hopen te vinden.

Voor vertrek: visum Cambodja aanvragen

Als u niet kunt wachten om de magische onderwaterwereld van Cambodja te ontdekken, moet u voor vertrek de juiste papieren regelen. Voor Nederlandse en Belgische reizigers betekent dit het aanvragen van het visum Cambodja. Als u minder dan 30 dagen in het land wilt verblijven bestaat de mogelijkheid om het visum geheel online aan te vragen. Hierdoor hoeft u niet naar de ambassade, wat vooral voor Nederlandse reizigers een groot voordeel is aangezien Cambodja geen ambassade of consulaat in Nederland heeft.

Om het online visum Cambodja aan te vragen moet uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn vanaf het moment dat u arriveert in Cambodja. Het visum moet ook tweemaal uitgeprint worden, één keer voor het inreizen en één keer voor het uitreizen. Het visum wordt gemiddeld na 1 week goedgekeurd. Als u op korte termijn reist kunt u een spoedaanvraag indienen. Deze worden doorgaans al binnen 24 uur gekeurd.