Nieuwsbericht | | 02-10-2017 | ±2 minuten leestijd

Een laptop meenemen in de cabine of het bagageruim van het vliegtuig naar Amerika, daarover is nogal wat verwarring ontstaan in het voorjaar van 2017. De nieuwe regels werden op 21 maart ingevoerd door John Kelly, minister van Binnenlandse Veiligheid van de Verenigde Staten van Amerika. Vanaf dat moment was het vanuit acht landen verboden ‘grote’ elektronica mee te nemen op vluchten naar Amerika. Onder grote elektronica wordt alle apparatuur verstaan die groter is dan 16 bij 9,3 centimeter. Daaronder vallen laptops, maar ook veel tablets, e-readers en enkele grote smartphones.

Vliegen met laptop naar AmerikaVliegen met laptop naar Amerika, wanneer toegestaan?

Explosieven in Laptops

De reden voor het laptopverbod zou zijn dat het vrij eenvoudig mogelijk is explosieven te verbergen in de elektronica. Zowel voor detectieapparatuur als handmatige controleurs is het erg moeilijk te controleren of een accu in dergelijke elektronica (meestal Lithium-Ion) echt een accu is, of dat het explosieven betreft, vermomd als accu. Sinds de aanslagen van elf september probeert de Amerikaanse overheid er alles aan te doen om terroristische acties in vliegtuigen te verhinderen.

Laptopverbod vanuit Europa

Aanvankelijk zou het verbod alleen gelden voor vluchten naar Amerika vanaf acht landen in Afrika en het Midden-Oosten. Op 12 mei 2017 stonden de Nederlandse kranten vol met berichten over een uitbreiding van het verbod reizigers die met het vliegtuig vanuit Europa naar Amerika reizen. Het zou geen totaal verbod betreffen, laptops zouden nog wel mee mogen wanneer ze worden ingecheckt; niet in de cabine maar wel in het bagageruim dus. Het probleem hiervan is echter dat Lithium-Ion accu’s heel soms uit zichzelf in brand vliegen; het meest recente voorbeeld hiervan was de Samsung Note, die in 2016 in opspraak raakte door de vele gevallen van spontane ontbranding.

Blussen van accu’s is vaak erg lastig en al helemaal onmogelijk als ze in het ruim liggen waar tijdens de vlucht niemand bij kan komen. Daarnaast zou het wellicht mogelijk zijn om vanuit de cabine met een afstandsbediening explosieven in werking te stellen die in een laptop in het bagageruim zijn ingecheckt. Het voorstel van Amerika om laptops in het bagageruim te vervoeren werd dan ook niet gewaardeerd door luchtvaartmaatschappijen en Europese overheden.

Strengere controle

Op 28 juni 2017 heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid bekend gemaakt geen laptopverbod in te stellen in vliegtuigen vanuit Europa naar Amerika. Wel komt in de plaats hiervan een veel strengere controle op elektronica. Er werd per direct extra personeel ingezet op vliegvelden waarvandaan vluchten naar de Verenigde Staten van Amerika vertrekken. Op deze manier is het toch mogelijk alle elektronica die per vliegtuig naar Amerika wordt vervoerd te controleren op explosieven.

Deze extra controles gelden niet alleen voor vluchten vanuit Europa. Ook de acht landen waarvoor het laptopverbod was ingesteld krijgen te maken met deze extra controles. Zodra alle luchtvaartmaatschappijen van vluchten vanuit Afrika en het Midden-Oosten hebben aangetoond dat ze deze extra controles toepassen kan het laptopverbod vanuit die landen worden opgeheven. Alle reizigers die naar Amerika vliegen kunnen dus gewoon hun elektronica meenemen, waaronder laptops, smartphones en tablets. Het verbod bestaat misschien nog heel even voor vluchten vanuit een aantal landen, maar in dat geval wordt bij het inchecken verteld dat de laptop vanwege het verbod alsnog in het bagageruim mee mag naar Amerika.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.