Nieuwsbericht | | 07-09-2017 | ±1 minuut leestijd

Sinds vrijdag 27 januari is het voor burgers uit zeven Islamitische landen met onmiddellijke ingang niet meer mogelijk om Amerika te betreden. Het verbod geld voor mensen uit Syrië, Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië en Jemen, waarbij alle nieuwe Amerikaanse visumaanvragen 90 dagen lang zijn geblokkeerd. Ook voor vluchtelingen geldt een soortgelijk verbod van 4 maanden. Voor mensen met een dubbel paspoort geldt het inreisverbod echter niet.

InreisverbodInreisverbod VS

ESTA en “green card

Voor deze groep mensen geldt het verbod ook als deze al een geldig verklaarde ESTA USA (wat is of betekend ESTA?) hebben ontvangen. Wat betekent dat zij op het moment Amerika dus niet binnenkomen. Ook mensen met een zogenoemde “green card” of permanente verblijfsvergunning komen het land tijdelijk niet meer in.

Donald Trump

De nieuwe president van Amerika, Donald Trump, heeft ervoor gezorgd dat deze groepen mensen niet meer welkom zijn in de VS. Trump benadrukt dat het reisverbod zich niet specifiek richt op moslims. Door dit verbod in te stellen stelt dat hij er zo voor kan zorgen dat Amerikanen beter beschermd worden tegen terroristische aanvallen.

Wereldwijde consternatie

Wereldwijd leidde deze actie tot veel chaos en consternatie. Zo kreeg dit inreisverbod forse kritiek van Westerse bondgenoten en islamitische landen. Ook Canada reageerde door vluchtelingen te blijven opnemen: “Voor degene die vluchten voor vervolging, terreur en oorlog: de Canadezen zullen u verwelkomen, ongeacht uw geloof. Diversiteit is onze kracht. Welkom in Canada”.

Impact

Door dit inreisverbod moest ook KLM reizigers weigeren op vluchten naar Amerika omdat luchtvaartmaatschappijen een boete opgelegd kunnen krijgen als ze deze groepen reizigers toch aan boord nemen op een vlucht naar de VS. Feit blijft dat dit inreisverbod veel impact heeft op veel mensen en verschillende organisaties over de hele wereld.