Nieuwsbericht | | 14-07-2021 | ±4 minuten leestijd

San Francisco ligt op een schiereiland in de staat Californië. De stad staat vooral bekend om de Golden Gate Bridge en de kabeltrams die over de steile heuvels rijden, maar de stad heeft nog veel meer te bieden. Wie de hoogtepunten van San Francisco wil bezichtigen moet voor vertrek een ESTA aanvragen.

Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge is misschien wel de bekendste brug ter wereld. Het is in ieder geval het meest kenmerkende bouwwerk van San Francisco. De hangbrug overspant de zeestraat Golden Gate, die de Baai van San Francisco verbindt met de Grote Oceaan. De brug werd na een bouwperiode van vier jaar in 1937 geopend. Voor die tijd was het alleen mogelijk de zeestraat met een veerboot over te steken. Tegenwoordig rijden er dagelijks meer dan honderdduizend voertuigen over de brug.

Het is ook mogelijk de brug te voet of met de fiets over te steken. Vanaf Vista Point, een uitzichtpunt aan de noordzijde, heeft men het mooiste uitzicht op de brug en de baai. Met een beetje geluk is de brug niet in mist gehuld en heeft men ook uitzicht op de stad. Aan de zuidkant van de brug ligt het Golden Gate Park dat vaak vergeleken wordt met Central Park in New York.

Alcatraz

Het eiland Alcatraz - ook wel The Rock genoemd - is vooral bekend vanwege de zwaar beveiligde gevangenis, waar onder andere de maffiabaas Al Capone opgesloten zat. Er zijn verschillende ontsnappingspogingen uit Alcatraz geweest, maar de gevangenis beweert zelf dat er nooit gevangenen ontsnapt zijn. Sinds 1963 is Alcatraz geen gevangenis meer en sinds 1973 is het een nationaal park dat open is voor publiek. Reizigers die het eiland willen bezoeken doen er goed aan voor vertrek tickets te reserveren, omdat de maximale bezoekersaantallen beperkt zijn. Zorg ervoor dat u naast het reserveren van de tickets ook ruim voor vertrek uw ESTA voor Amerika aanvraagt.

Union Square

Union Square is het drukste gedeelte van San Francisco. Dit centrale plein is vernoemd naar de demonstraties en betogingen voor de Union Army (het leger van de noordelijke staten) die er gehouden werden tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. In het midden van het plein staat een 30 meter hoge zuil met een koperen beeld dat herinnert aan de overwinning van admiraal Dewey tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog. Het plein wordt tegenwoordig omringd door winkels, hotels en theaters.

Alamo Square Park

Wie even aan de drukte van het centrum wil ontsnappen kan een bezoek brengen aan het Alamo Square Park. Vanuit dit park heeft men uitzicht op de zogenaamde “Painted Ladies”, een rij pastelkleurige huizen in Victoriaanse stijl die typisch zijn voor San Francisco en die in veel films en series terug te zien zijn. U zult de huizen wellicht herkennen van de Amerikaanse televisieserie Full House.

Painted LadiesUitzicht op de Painted Ladies vanuit Alamo Square Park

Fisherman’s Wharf

Fisherman’s Wharf is de perfecte plek om een restaurant of café te bezoeken. Het is de oude zeeliedenbuurt, die zich ontpopt heeft als toeristisch centrum met talloze winkels, horecagelegenheden en straatartiesten. Het drukst bezochte deel van de wijk is Pier 39, waar men in de jachthaven Californische zeeleeuwen kan zien.

Kabeltram

Een ritje met de kabeltram mag tijdens een verblijf in San Francisco niet ontbreken. De kabeltram van San Francisco is de enige met de hand bediende tram ter wereld die nog in gebruik is. De trams zijn een symbool van San Francisco en zijn dan ook uitgeroepen tot bewegend monument. Er zijn drie tramlijnen die men kan nemen: De Powell-Hyde-lijn (van Powell Market via Union Square naar de Fisherman’s Wharf), de Powell-Mason-lijn (van Powell Market naar Ghiradelli Square) en de California Street-lijn (van oost naar west door het zakencentrum van de stad, via Chinatown). Wie meer over de geschiedenis en de technologie van de kabeltram te weten wil komen kan een bezoek brengen aan het Cable Car Museum.

ESTA Amerika aanvragen

Voor een reis naar San Francisco is een ESTA of een visum noodzakelijk. De meeste toeristen voldoen aan de voorwaarden van het ESTA en hoeven geen visum voor Amerika aan te vragen. Omdat het ESTA veel eenvoudiger, goedkoper en sneller kan worden aangevraagd dan een visum wordt aangeraden altijd een ESTA aan te vragen als men voldoet aan alle voorwaarden voor deze reistoestemming. Het ESTA kan gemakkelijk online worden aangevraagd, terwijl voor een visum een afspraak bij het Amerikaanse consulaat moet worden gemaakt. Na het indienen van de aanvraag en het voldoen van de kosten wordt het ESTA binnen 3 dagen per e-mail verstuurd.