Een eTA Canada is een digitale reistoestemming die dient als vervanger van het visum voor Canada. Een eTA is goedkoper en sneller aan te vragen dan een visum. Het eTA Canada is geschikt voor vakanties, zakenreizen, familie- en vriendenbezoek en het volgen van een studie in Canada. U moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarde is dat u korter dan zes maanden in Canada verblijft.

Wat betekent “eTA”?

Wat betekent het eTA voor ueTA betekenis

De betekenis van de afkorting eTA is “electronic Travel Authorization”, wat in het Nederlands zoveel betekent als: elektronische reistoestemming voor Canada. Om deze reistoestemming te ontvangen, hoeft u enkel het aanvraagformulier op deze website in te vullen en de bijbehorende betaling uit te voeren met iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard. U hoeft dus niet langs de Canadese ambassade en er hoeft geen stempel of fysiek document te worden aangevraagd.

Nadat de aanvraag is goedgekeurd, wordt de reistoestemming automatisch gekoppeld aan uw paspoort. Deze is dan vijf jaar geldig voor meerdere reizen naar Canada, die elk maximaal zes maanden mogen duren. Ook wordt de reistoestemming automatisch doorgegeven aan uw luchtvaartmaatschappij en aan de immigratiedienst op het vliegveld van aankomst in Canada. U hoeft daarom na toekenning van een eTA enkel nog uw paspoort te laten zien om aan te tonen dat u Canada in mag reizen.

Heb ik een eTA Canada nodig?

Vliegt u naar Canada en bent u geen inwoner van Canada? Dan heeft u altijd een eTA of een visum nodig. Heeft u geen van beide in uw bezit? Dan kunt u niet inchecken op vluchten naar Canada. Om problemen te voorkomen wordt aangeraden de aanvraag één tot enkele weken voor vertrek in te dienen.

Wanneer is een eTA niet nodig?

Heeft u een work-permit of study-permit aangevraagd en ontvangen? Dan heeft u daarbij ook automatisch een reistoestemming ontvangen. U hoeft dan alleen handmatig een eTA aan te vragen in het geval dat u opnieuw Canada wilt inreizen nadat de eerdere toestemming is verlopen. Dat kan het geval zijn indien het paspoort waarmee de work- of study-permit is aangevraagd is verlopen, of indien het eTA is verlopen (vijf jaar na uitgifte).

Ook heeft u geen eTA nodig in de volgende gevallen:
  • U komt in Canada aan per boot of over land
  • U bent in het bezit van een geldig visum voor Canada
  • U bezit een geldig Canadees paspoort
  • U bezit een geldige Permanent Resident Card
  • U bezit een geldig Permanent Resident Travel Document

Hoe werkt de aanvraagprocedure?

Uw eTA aanvragen doet u door het eTA-aanvraagformulier in te vullen. U kunt hiermee ook direct de eTA-reistoestemmingen van uw medereizigers aanvragen. Het invullen van het formulier duurt ongeveer vijf minuten.
eTA Canada aanvragen

Direct na het aanvragen van uw eTA Canada ontvangt u een opdrachtbevestiging per mail. Uw aanvraag wordt vervolgens handmatig door ons gecontroleerd op eventuele fouten en meteen daarna in behandeling genomen door de Canadese immigratiedienst. De Canadese immigratiedienst werkt met een geautomatiseerd systeem dat volledig en juist ingevulde spoedaanvragen gemiddeld na 18 minuten goedkeurt. Direct na goedkeuring ontvangt u per e-mail een document dat dient als bewijs van uw eTA-toestemming.

Steekproefsgewijs worden aanvragen handmatig door de immigratiedienst behandeld; dit zorgt doorgaans voor enkele uren tot een theoretisch maximum van maximaal 72 uur vertraging. In 97% van de gevallen wordt de aanvraag vrijwel direct goedgekeurd. Ook indien uw aanvraag onjuist of onvolledig is ingevuld kan vertraging ontstaan en is het mogelijk dat uw aanvraag wordt afgekeurd. Indien uw aanvraag leidt tot afkeuring, betekent dit dat u een nieuwe eTA aanvraag moet indienen om alsnog naar Canada te mogen reizen.