Nieuwsbericht | | 06-08-2021 | ±4 minuten leestijd

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn spectaculaire wildernis. Zijn verscheidenheid aan landschappen en ongelooflijke plaatsen om te overnachten maken het de ideale bestemming voor een camperreis. Naast het uitstippelen van de route, het bepalen van de stopplaatsen en het regelen van een internationaal rijbewijs, moet u ook een NZeTA-visum aanvragen voordat u vertrekt.

Een route uitstippelen voor uw reis

Nieuw-Zeeland is een ideale bestemming om met een camper te verkennen. Hoewel de omvang niet te vergelijken is is met landen als de Verenigde Staten, zijn de afstanden relatief lang (Nieuw-Zeeland is 1600 km lang) maar behapbaar. Het voordeel van het huren van een camper is dat men overal kan komen zonder afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer en zonder accommodatie te hoeven boeken. Het is altijd aan te raden de reisroute van tevoren uit te stippelen om een idee te krijgen van de afstanden tussen de plaatsen die u wilt bezoeken en om verrassingen op het laatste moment te voorkomen. De meest gebruikelijke route voor campers is van het ene uiterste naar het andere: van het Noordereiland naar het Zuidereiland.

Het Noordereiland

De meeste mensen beginnen hun reis in de noordelijke stad Auckland, de grootste stad van het land en samen met de hoofdstad de belangrijkste internationale toegangspoort tot Nieuw-Zeeland. Nadat u de belangrijkste bezienswaardigheden van deze multiculturele stad hebt bezocht, kunt u een camper huren bij een van de vele verhuurbedrijven en aan uw roadtrip beginnen. Een bezoek aan de regio Northland, met zijn prachtige stranden en mooie kustplaatsjes, is een must. De stad Rotorua is een goede plaats om te stoppen voor een nadere kennismaking met de Maoricultuur. Daarna kunt u uw route vervolgen door het centrale plateau en een bezoek brengen aan het Tongariro National Park en zijn bergtoppen. Mount Ngauruhoe, bekend van “Lord of the Rings”, is een must-see. Een andere must is Wellington, de pittoreske hoofdstad van Nieuw-Zeeland, gelegen op het zuidelijkste puntje van het Noordereiland. Van daaruit kunt u met de veerboot de Cook Strait oversteken naar Pincton Harbour op het Zuidereiland.

Het Zuidereiland

De tocht gaat verder door de wijnstreek van Marlborough en zijn hoofdstad Blenheim, op slechts een halfuur rijden van Pincton. Vlakbij ligt Hanmer Springs, bekend om zijn warmwaterbronnen en ideaal om te ontspannen. Vervolgens kunt u Christchurch verkennen, de grootste stad van het Zuidereiland, en Dunedin, de op een na grootste. Wie tijd over heeft kan ook een bezoek brengen aan de ongelooflijke wildernis van Stewart Island alvorens terug te keren naar het vasteland en zich te vergapen aan Fiordland National Park. Queenstown, met zijn bergen en enorm aanbod aan avontuurlijke activiteiten, maakt gewoonlijk deel uit van het laatste deel van de reis voordat de route wordt afgesloten met een bezoek aan Lake Wanaka en zijn eenzame boom en het uit de eerste hand ervaren van de verbazingwekkende Fox Glacier.

Rijbewijs, NZeTA en andere documenten

In Nieuw-Zeeland is het toegestaan om met een B-rijbewijs een camper tot 3500 kilogram te besturen. Naast het Nederlandse of Belgische rijbewijs is een internationaal rijbewijs vereist, die voor vertrek moet worden aangevraagd. Het is ook raadzaam om een creditcard mee te nemen op uw reis, vooral om de huur van de camper en de bijbehorende borg te betalen. In Nieuw-Zeeland wordt aan de linkerkant van de weg gereden en de toegestane maximumsnelheid bedraagt 100 km/u.

Een andere voorbereiding die u moet treffen voordat u naar Nieuw-Zeeland reist, is het aanvragen van een NZeTA. Het NZeTA is vergelijkbaar met een visum, en kan online worden aangevraagd via het digitale aanvraagformulier. Na betaling van de kosten van € 49,95, wordt de aanvraag binnen gemiddeld 1 week goedgekeurd. Het NZeTA visum is 2 jaar geldig en gedurende deze geldigheidstermijn mag men maximaal 3 maanden per reis in Nieuw-Zeeland verblijven. Dit geeft u voldoende tijd om een camperreis door dit prachtige land te maken.

Accommodatie: campings en vrij kamperen

Nieuw-Zeeland is een geweldig land om te kamperen op onvergetelijke plaatsen. Houd er echter rekening mee dat u niet overal zomaar mag kamperen of slapen. Over het algemeen is kamperen verboden in steden (dit wordt op borden aangegeven), tenzij het op een camping is, meestal tegen betaling. Nieuw-Zeeland staat ook bekend om zijn vele vakantieparken waar campers voor ongeveer NZ$50 per nacht mogen staan. Deze parken zijn vrijwel altijd voorzien van elektriciteit, wasmachines, douches en toiletten. Er zijn ook campings van het DOC (Department of Conservation), met zeer goedkope verblijfsmogelijkheden en faciliteiten zoals toiletten en douches.

Er zijn onderweg ook veel plaatsen waar u zonder problemen gratis kunt parkeren en slapen. De meeste liggen buiten de steden en zijn aangeduid als “designated areas”. Veel van deze plaatsen bevinden zich op droomlocaties, zoals aan het strand, langs een meer of in een bos midden in de natuur. Om van deze gebieden gebruik te kunnen maken, is het echter aan te bevelen zelfvoorzienende campers te huren (met een certificaat dat het voertuig schoon en vuil water kan opslaan, een toilet heeft en geen verontreinigende vloeistoffen loost), aangezien dit een vereiste is om in de meeste van deze gebieden te mogen kamperen.