Nieuwsbericht | | 29-10-2021 | ±5 minuten leestijd

Kenia is dankzij haar spectaculaire natuurgebieden, nationale parken en prachtige stranden een populaire bestemming voor een avontuurlijke reis met kinderen. Het vergt wat planning, maar dat is deze unieke ervaring het meer dan waard. Hieronder volgen enkele tips voor een geslaagde gezinsreis naar Kenia.

Visumaanvraag Kenia

Gelukkig hebben kinderen tot 16 jaar geen visum nodig om naar Kenia te mogen reizen, dus u hoeft alleen een visum aan te vragen voor de oudere gezinsleden. Reizigers vanaf 16 jaar kunnen het e-visum Kenia online aanvragen. Dit betekent dat er geen bezoek gebracht hoeft te worden aan een ambassade of consulaat. De kosten van het visum bedragen € 74,95 per persoon. Gemiddeld duurt het een week voordat het visum Kenia wordt goedgekeurd, maar indien gewenst kunt u deze levertijd door middel van het indienen een spoedaanvraag verkorten naar ongeveer 2 dagen.

Vaccinaties en gezondheid

Vaccinaties

Het is raadzaam om enkele vaccinaties te nemen voordat u naar Kenia reist. De DTP-vaccinatie is zelfs verplicht en afhankelijk van waarvandaan u reist kan het zijn dat u een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts moet kunnen overleggen. Eén vaccinatie beschermt u heel uw leven lang. Als u niet zeker weet welke vaccinaties u in uw situatie nodig heeft, kunt u dit bij uw huisarts of dichtstbijzijnde GGD navragen.

Voorzorgsmaatregelen tegen malaria

Het wordt ten zeerste aanbevolen malariapillen mee te nemen. Er bestaan ook tabletten die geschikt zijn voor kinderen. De dosis die gegeven mag worden is afhankelijk van het gewicht van uw kind. Malarone en Lariam mogen aan kinderen gegeven worden, maar vraag altijd bij uw huisarts na wat in uw situatie het meest geschikt is. Het is aan te raden om deze malariapillen aan te schaffen voordat u op reis gaat en ervoor te zorgen dat u ze bij een betrouwbare apotheek koopt, want er zijn gevallen bekend van namaakmedicijnen die verkocht worden op plaatsen waar veel toeristen komen. Soms moet u al voordat u op reis gaat beginnen met het innemen van de malariapillen.

Muggenbeten voorkomen

Malaria en vele andere ziekten worden door muggenbeten overgebracht, dus het is belangrijk om zoveel mogelijk maatregelen te treffen om niet gebeten te worden. Het gebruik van insectenwerende middelen die DEET bevatten (bij voorkeur minimaal 50%) is een belangrijke stap om muggenbeten te voorkomen. DEET kan veilig gebruikt worden bij kinderen ouder dan 2 maanden. Veel mensen die naar Kenia reizen gebruiken klamboes (muskietennetten) om ‘s nachts te slapen. Er bestaan ook netten om kinderwagens te bedekken voor als u op pad gaat.

Met de auto of het vliegtuig van A naar B

Een gebruikelijke reisroute is om naar Nairobi te vliegen en dan verder te reizen naar Masai Mara om op safari te gaan. De mogelijkheid bestaat om met de auto of om met het vliegtuig naar Masai Mara te reizen. Als u met een groot gezin reist, is een autorit uiteraard de goedkoopste optie. De rit kan echter oncomfortabel of zelfs gevaarlijk zijn en het neemt vrij veel tijd in beslag. Vliegen is behoorlijk veel sneller.

Als uw kinderen lange autoritten geen probleem vinden en uw gezin is avontuurlijk ingesteld, dan is autorijden misschien de beste optie. Maar als u liever snel op de plaats van bestemming arriveert, dan is vliegen de juiste keuze voor u. Dit hangt dus volledig van uw voorkeuren af.

Als u ervoor kiest om met de auto te reizen, zijn er verschillende manieren om de reis wat behapbaarder te maken voor uw kinderen. Overweeg halverwege de rit te overnachten en de reis zelf als onderdeel van uw vakantie te zien. Er zijn onderweg veel stopplaatsen met mooie bezienswaardigheden, zoals Mount Suswa Conservancy en Lake Naivasha.

U kunt ook overwegen om een chauffeur in te huren. Hoewel de infrastructuur voor het toerisme in de loop der jaren sterk is verbeterd, kan het nog steeds raadzaam zijn om een chauffeur in te huren die de wilde dieren en Keniaanse natuur op zijn duimpje kent. Dit maakt de rit veel veiliger en ondertussen kan iedereen genieten van de uitzichten. De gemiddelde kosten van een chauffeur liggen rond de 120 tot 150 Amerikaanse dollar per dag, en zijn meestal inclusief brandstof.

Het kan ook een goed idee zijn om een autostoeltje mee te nemen of er een te huren of kopen bij aankomst. Vanwege de lange afstanden tussen de bezienswaardigheden in Kenia is het bijna onvermijdelijk om in een auto te zitten.

Activiteiten in Kenia met kinderen

De planning van uw reis naar Kenia hoeft niet stressvol te zijn. Plan vooral ook vrije tijd in en onderneem leuke activiteiten waar het hele gezin van zal genieten.

Genieten op het strand

Overal in het land zijn tal van kindvriendelijke activiteiten die u en uw gezin kunnen ondernemen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Diani Beach om heerlijk te ontspannen terwijl uw kinderen zich vermaken in het zand. Er zijn hier vele opties om te overnachten, van hotels aan het strand tot all-inclusive resorts met kindvriendelijke zwembaden, zodat u tussen de safari’s en actievere dagen door lekker kunt uitrusten.

Safari’s en natuurreservaten

Kenia is natuurlijk de ultieme bestemming voor een safari. Ook kinderen zullen hier enorm van genieten. De chauffeurs zijn over het algemeen vriendelijk en zullen uw kinderen van alles uitleggen over de dieren en landschappen. U kunt ook een wandelsafari maken; u zult misschien geen leeuw spotten, maar wel dieren als giraffen, zebra’s, buffels en nijlpaarden.

Ook in de natuurreservaten kunnen de kinderen van dichtbij kennis maken met de dieren. Sommige reservaten bieden de mogelijkheid om giraffen te voeren. Voor de oudere kinderen kunnen deze plekken een belangrijke les zijn over het belang van het behoud en de bescherming van wilde dieren en de natuur.